Felhívás!

RÖVIDEN

RÖVIDEN Kovászna megye

Tragédia a Bem József utcában
Tegnap egy munkás elhunyt a kézdivásárhelyi Bem József utca felújítása során, a munkabaleset körülményei egyelőre nem ismertek. A földgyalun dolgozó férfi leszállt a munkagépről, odakerült egy billencs mögé. A kollégája nem vette észre (a földgyalu sofőrje vélhetően nem látszott a visszapillantó tükörben), és a megrakott géppel átment rajta. A szerencsétlenül járt férfi azonnal szörnyethalt. A helyszínen jelen volt a kivitelező cég vezetője is, elmondása szerint az egyik legjobb szakemberüket veszítették el.

Nem tudták újraéleszteni
Tegnap 12.30-kor riasztották a Kovászna megyei rendőröket, miután Előpatak közelében, a 13E jelzésű országúton (a 4-es kilométernél) súlyos baleset történt. A helyszínen kiderült, hogy két személygépkocsi frontálisan ütközött, a forgalmat azonnal leállították az egyenruhások. Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, három személy ragadt az egyik járgány roncsai közé az ütközés következtében, őket kellett kiszabadítaniuk a helyszínre érkező életmentőknek. Sajnos közülük egy 62 éves nőt hiába próbáltak újraéleszteni, a helyszínen elhunyt. A másik jármű sofőrjét, illetve a két áldozatot kórházba szállították a megyei mentőszolgálat munkatársai. A baleset okozója, egy 46 éves férfi könnyebben sérült, a másik, 58 éves sofőr és 68 éves férfi utasa súlyosan.

Ingyenes meghallgatás
Augusztus 1-jén, hétfőn 10 órától Sepsiszentgyörgyön, a prefektúra épületében meghallgatást tart a nép ügyvédje és a gyermek ügyvédje. Az ombudsmanhoz magyarul is lehet fordulni, a szolgáltatás ingyenes. A gyermek ügyvédje a 18 év alattiak jogait népszerűsíti és védi, támogatja és bátorítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását.

Átlag alatti krumplitermés
A sokéves átlagnál alacsonyabb krumplitermés várható idén Kovászna megyében, ahol szárazság sújtja a vetésterületek közel felét. Ahogyan az ország nagy részét, a háromszéki mezőgazdasági területeket is negatívan érinti az elmúlt időszak meleg, száraz időjárása, és augusztusra sem kedvező az előrejelzés a növénytermesztés számára. Kozma Béla, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint Háromszéken idén közel 12.000 hektáron termesztettek krumplit, és ebből csak 5000–5500 hektáron van öntözési lehetőség. „Azok, akik öntöztek, jó termést fognak elérni, de a többiek a tavalyinál 20–25%-kal alacsonyabb hozamra számíthatnak. Lesz burgonyánk, de a terméshozam alacsonyabb lesz a 18-19 tonna/hektáros sokéves átlagnál” – mondta. A háromszéki termelőknek legalább 1,5 lejért kell értékesíteniük a pityókát ahhoz, hogy fedezni tudják a termelési költségeket, tette hozzá a szakember. Közölte azt is, a kormány által az étkezésiburgonya-termelésre idén bevezetett, hektáronkénti 200 eurós támogatásra Kovászna megyében 1164 kérést nyújtottak be mintegy 5000 hektár földterületre.

Csökkent a vas ára
Véget érhet az építőanyagok árának emelkedése, ugyanis csökkent az építkezésben használt vas ára. Az európai piacokon kicsi a kereslet, miközben a kohászati kombinátokban jelentős acélkészletek halmozódtak fel, írja a Ziarul Financiar. „Korábban a vas ára 4 lej/kg körül mozgott. A háború kitörését követően 8 lejre emelkedett, most azonban visszatért a 3,6–4 lejes szintre”, számol be Cosmin Răileanu, egy építőanyagokra szakosodott internetes áruház tulajdonosa. A többi építőanyag egyelőre nem lett olcsóbb, vagy ha mégis, akkor minimális mértékben. A PVC esetében az árak most kezdenek visszaesni, de ősztől csökkenésre számítanak a polisztirén, a gipszkarton és az ásványi gyapot tekintetében is. Az alaphangot a vas adja meg, az első, amely megdrágul, s amelynek csökken az ára. Olyan, mint egy barométer, meghatározza a tendenciákat” – magyarázza Ștefan Cherchiu, egy nyílászárókat gyártó cég tulajdonosa. (Kovács Zsolt)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.