Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Várják a nyugdíjasokat

Várják a nyugdíjasokat Kovászna megye

Új típusú közösségi szolgáltatás indítására vállalkozott a Diakónia Alapítvány Idősgondozó Ágazata Málnáson: nyugdíjasklubba várják a község időseit. A november 3-i ünnepélyes megnyitón jelen volt a község polgármestere, Szotyori Angéla, az önkormányzat tanácsosai, a református lelkipásztor és a katolikus plébános, több presbiter, az iskolaigazgató, a közösség véleményformálói, akikre számít az alapítvány az ügy népszerűsítésében.

Hirdetés
Hirdetés

T óth Anna lelkipásztor, az idősgondozó szolgálat vezetője elmondta, évekkel ezelőtt egy palliatív ellátást biztosító szolgálat működtetésére kaptak a református egyháztól ingyenes használatra egy ingatlant, ezen az évek során állagmegőrző munkálatokat végeztek. Tervükről továbbra sem mondtak le, de ehhez még nem találtak finanszírozót, az anyagiak lassan gyűlnek, viszont az épület másik szárnyában, amelynek külön bejárata van, ki tudtak alakítani a most indítandó szolgáltatáshoz egy kis teret, egyik teremben irodát az adminisztratív munkához, másikban egy közösségi együttlétre alkalmas helyiséget. A most kezdődő tevékenység az előszobája az idősgondozó szolgálatnak, csak ez a még tevékeny, társaságra, kikapcsolódásra vágyó nyugdíjasoknak szól – magyarázta Tóth Anna.

Mindez a szociális minisztériumtól megpályázott finanszírozásból működhet, amelyet a Diakóniának 10%-nyi önrésszel kell kiegészíteni, de két évi működésre, a munkatársak (gondozó, szociális munkás) fizetésére biztosítva van a keret. Lépcsőt építettek az épületrészhez, és akadálymentesítették a bejáratot, irodai eszközöket vásároltak, illetve bebútorozták azt a termet, amelyben a közösségi tevékenységek, valamint az önkéntesek felkészítése zajlik majd, mert erre is vállalkozott az alapítvány. Mivel az iskola szomszédságában a ház, főleg őket szeretnék megnyerni az ügynek, az intézmény részéről pedig van nyitás az együttműködésre.

Igaz, a szolgálat a működését egyelőre a málnási polgármesteri hivatal épületében levő földszinti teremben kezdi meg, mivel az egyházi ingatlan még nem fűthető, egy kazán még hiányzik a felszerelésből. Késlekedni emiatt viszont nincs ok, elindulnak azzal, ami van, ott ahol lehet, és hétfőn 10 órakor már várják az öregeket a klubba, amelynek foglalkozásaira kéthetente kerülne sor, az igény függvényében azonban gyakoribbak is lehetnének a találkozók.

Hosszú távon Málnásfürdőn, Zalánpatakon is szeretnék ezt a közösségi támogatást meghonosítani – mondta Tóth Anna. A helyiek szerint örvendetes, hogy valaki végre rájuk is figyel, ugyanígy a megnyitón jelen levő polgármester, Szotyori Angéla is örömének adott hangot, hogy az ifjúsági szervezetek és a község két nőszervezete mellett most az idősek is megtalálhatják a helyüket a közösségben, hiszen a többgenerációs családok együttélésének megszűntével mindannyian hiányolják a közösséget. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 21., 11:07
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Gratulalok , nagyon jo otlet , hogy vegre vannak kozsegek ahol az idos emberekre is gondolnak es felkaroljak .Jo volna ha tobb helyt is altalanositanak ezt a kezdemenyezest , sok idosnek szuksege lenne a lelki gondozasra es egy kisebb odafigyelesre , torodesre .Vannak egyhazak ahol mar megunnepeltek a ,, szepkoruakat ,,egy szep musorral , koszontottek oket , mint a Boloni Unitarius egyhaz de olyanok is vannak , hogy soha meg egy szal viragot sem aldoztak az idosokre !