Felhívás!

Várják a nevelőszülőket

Országos pályázatot hirdettek olyan személyeknek, akik nevelőszülők szeretnének lenni. Megyénkben is várják a jelentkezőket, a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság folyamatosan hirdeti az állásokat. Ez igazából nem munkahely, hanem hivatás.

Nevelőszülőkre folyamatosan szükség van, hiszen gyakran előfordulnak olyan helyzetek, amikor kiskorúak kerülnek be a gyermekvédelmi rendszerbe – mondta megkeresésünkre Szász Katalin Melinda vezérigazgató-helyettes. Tavaly év végi adatok szerint a megyében 214 gyermek van hivatásos nevelőszülőhöz elhelyezve. A gyermekvédelmi törvény értelmében azokat a 7 évesnél kisebbeket, akiket intézményesíteni kell, kimondottan csak hivatásos nevelőszülőhöz lehet elhelyezni – magyarázta a szociális hálózat munkatársa.

Azt is elmondta, azoknak a kórházban elhagyott gyerekeknek, akik az igazgatóság közbenjárása eredményeként sem maradhatnak a saját családjukban, illetve azoknak, akiket ki kell emelni a családjukból az ottani állapotok miatt, egy hivatásos nevelőszülőnél kell a befogadásra alkalmas helyet azonosítaniuk.

Azzal is számolni kell, hogy a hivatásos nevelőszülői rendszer dinamikája változik, hiszen vannak, akik nyugdíjba mennek, felmondanak, így ahhoz, hogy fent tudják tartani a helyek számát, őket is kell pótolni. Éppen ezért írták ki azt a pályázatot, amely lehetőséget biztosít azoknak, akik nevelőszülőkké válnának, gyerekeket fogadnának be családjukba. Kurzusokat szerveznek, felkészítik a leendő szülőket a feladatra.

A nevelőszülők kezdő fizetése kevéssel több, mint 2000 lej, de különböző juttatások, élelmiszerpótlék is jár gyerekenként. Emellett minden gyerek havi 600 (a fogyatékkal élő 900) lejes támogatást kap, amit a nevelőszülő köteles az ellátására fordítani. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások