Felhívás!

Morbid kutyaakasztás

Morbid kutyaakasztás Kovászna megye

Állatbarát fiatal juttatta el szerkesztőségünknek azokat a – Sepsibesenyő környéki erdőben készített – fotókat, amelyek egy vaddisznóetetőnél lévő csörlőre felakasztott kutyát ábrázolnak. Az illetékesektől érdeklődtünk. Radu Stroe, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője lapunknak elmondta, hogy nyomozás indult a kutyaakasztás részleteinek felderítése érdekében.

A fotót készítő személytől megtudtuk, a bodoki vadászterülethez tartozó – Sepsibesenyő környékén lévő – erdőben, január első napján, kirándulás közben akadt rá a tetemre. A kutyát egy les melletti, a vaddisznók etetésére használt csörlő segítségével húzták fel.

Háromszéki állatbarátok, állatvédők közösségi oldalakon jelezték felháborodásukat, illetve különféle – hivatalosan nem bizonyított – elméletek is napvilágot láttak, miszerint a vadászok a tetemet vadak bevonzására, csaliként használták volna, de olyan hírek is eljutottak hozzánk, miszerint valószínűleg vadász-juhász konfliktus húzódhat meg az akasztott kutya esete mögött: pontosabban a kóborló kutyát a vadászok lelőhették, a juhász pedig dühében a csörlőre akasztotta a tetemet.

Az incidensre a rendőrség keresi és adja majd meg a válaszokat. Lapunk Fodor Istvánnal, a bodoki vadásztársaság elnökével, a település polgármesterével beszélt a morbid esetről.

– Nem az első ilyen eset, és nem ez lesz az utolsó sem, sajnos. Egyes pásztorok az öreg, gyengébb kutyákat – mivel amikor hazajönnek, már nincs mivel etessék ezeket – „felcsaptatják” a fára. (Fodor elmondása szerint lehúznak egy vaskosabb ágat, a kutyát rákötik, és az ágat eleresztve akasztják fel a szegény párát – szerk.) De gyakorta előfordul, hogy egyszerűen fejbe ütik, vagy a fához kötik, és ott hagyják: számos ilyen tetemet találtunk az erdőben. Az említett magaslesnél egy vaddisznóetető van, amit már 2 éve nem használnak. Most komolyan, milyen vadat lehet kutyával etetni? Ha a vadászt zavarja egy kutya – mert az esztenákról élelemért elkódorgó ebek komoly károkat okoznak az erdő élővilágában –, akkor lelövi, mert erre a törvény lehetőséget biztosít, nem kell fára felhúznia, meg ilyen aberrációkra vetemednie – háborgott Fodor.

Az elöljáró rámutatott, nagyon sok kutya van az esztenáknál, erre kirándulók is panaszkodnak, de állítása szerint az is elgondolkodtató, hogy a földön fészkelő, költő védett madarak tojásaitól az őzgidákig, nyúlig mindent összeszednek, elpusztítanak. Fodor szerint az említett szabálytalanságokért az illetékeseket is hiába riasztanák, amióta a juhászok Bukarestben sztrájkoltak, és „elintézték”, hogy az idevágó törvényt enyhítsék.

– Azt írták bele a törvénybe, hogy az esztenákon ketrecben kell tartani a kutyákat (a kutyaszám ellensúlyozására – szerk.)! Hát ki látott ilyent? Én nem! Azt bezzeg kivették, hogy kötelezően koloncnak kell lennie a kutyákon. Ez azért volt hasznos, mert akadályozta a kutyát, hogy meg tudja fogni a fiatal vadakat. Mindjárt nincs vad az erdőben, ide jutottunk – állapította meg. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 15., 6:16
  ÉRTÉKELÉS: 26

  Elvenni az APIA támogatáat azoktól a juhtartóktól akik nem szabálykövető juhászokat alkalamaznak… 1 év s minden rendben lesz 😉 az a támogatás nem azért annyi h minden *paraszt (viselkedésforma) SUV-al járjon, hanem pl azért h télen is legyen miből etetni a kutyákat…

 • User
  Dátum: 2021. január 15., 8:46
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Az allatvedoknek kellene odaadni ezeket az ebeket hogy azok csinaljanak veluk aszt amit akarnak.A kobor ebeket egyszeruen LEKELL loni menrt azokat senki se oltatja es ami meg fontosabb senkit se vonnak felelossegre ha megharap valakit.Tehat egyszeruen LEKELL LONNI hogy ne artson se felnotnek es foleg ne artson gyereknek.Azok akik nem ertenek egyet ezzel az “allatvedok” azok – es csaladtagjai nem szembesultek ilyen esetekkel hogy megharapta vagy akar megtamadta egy – vagy tobb kutya esetleg a veringzo fajtakbol akar.Tehat allatvedes ide vagy oda – ami most ugyebar nagy medias kereteket olt es egyszo mind szaz ugyanez a problema a nagy medvevedessel hiszen ugye az is allatt.Adig vedjuk a medveket is amig bejonnek a varosunkba,lakhelyunkre – elviszik joszagainkat de az ALLATVEDOK vedik ezeket is.Arrol senki se beszel hogy mar az OLT partjara se lehet kimenni egymagadban mert nem tudod hogy honnat ront rad egy fenevad es akkor az ugynevezett ALLATVEDOK nem vednek meg – esetleg megvedik a macit. En ugygondolom hogy ami felesleges attol megkell szabadulni ellobb utobb mint a aszemttol mert rank no.Ez van a kobor kutyakkal is, az elszaporodott medvekkel is stb.Az ember a legnagyobb ragadozo es megkell oldja a problemakat es ne Nemetorszagra halgasson az allamfo se ahol nincs egyeltalan medve a turizmus viragzik, lehet az erdokbe nyugodtan koborolni es satalni – de Romaniaba nem szabad kiloni a nagyon es nagyon elszaporodott medveket mert “cica” nem engedi az Unio.Hat akkor oda kell exportalni hogy legyen nekik is. KB IGY ALLANAK A DOLGOK AHOGY FENT LEVAN IRVA!!!

 • User
  Dátum: 2021. január 15., 13:47
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Mindjárt azért nincs vad az erdőben, mert,halomra lövik őket a vadászok, kell a húsuk kolbásznak meg szaláminak, és úgy e sok Mindent el lehet intézni egy kis csomagocskával!!!

 • User
  Dátum: 2021. január 15., 20:10
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha tudtak hogy vannak hasonló esetek akkor miért nem jelentettek miért hallgattak eddig?? ha hallgatnak akkor persze,hogy megismétlődik.Van egy olyan érzésem a vadászok nem is olyan nagyon bánják az ilyen.Sajnos én a vadászokból nem tudok kinézni semmi állatszeretet, mert aki állatot öl puszta szórakozásból az nem viseltetik semmiféle empátiával az állatok iránt.( Szerény véleményem).Állatkínzásért börtönbe kellene csukni ezeket a juhászokat vagy őket is fára húzni.Az első húsz után garantáltan nem fog többet senki ilyent tenni.Az a baj nálunk, hogy hiába van állatvédelmi törvény, az nincs betartatva mert gondoljunk csak arra, hogy hány hivatalosság eszik bárányt, sajtot, ordát amit nem a piacról vesz meg.Arra nem gondolnak a vadász “urak”,hogy a vadakat, madarakat az erdőkben zavarja a sok terepmotorozó, ATV-ző zajt keltő egyén aki végigrobog az erdő csendjén az őrületbe kergetve az élővilágot? Vagy az állandóan zúgó láncfűrész hangja sem éppen mennyei zene az erdők élőlényeinek.A vadászol lelövik a kutyákat mert bónuszt kapnak értük, az fel sem merül bennük,hogy esetleg véletlenül kóborolt el a kutya.Nem egyszer láttunk a híradóban túlbuzgó vadászt aki a gyerekek kedvencét is lelőtte akár a gyerek szeme előtt.