Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vargyason sok a munka

Vargyason sok a munka Kovászna megye

Vargyas új polgármesterét, az RMDSZ-es Imets Lajost alig iktatták be hivatalába – ez szombaton történt meg –, az első hivatali napján már azzal szembesült, hogy ismét, immár ki tudja hányadszorra meghibásodott a vargyasi vízvezeték, kiszakadt a cső, azzal kellett foglalatoskodni, hogy megjavítsák, ami sikerült is.

Mint mondta, az egész vargyasi vízhálózat áldatlan állapotban leledzik, jelenleg nem a hálózat létesítésekor fúrt kutakból, hanem a Kormos-patakból nyerik a vizet, ami mindenféle szűrés vagy fertőtlenítés hiányában kerül a vezetékekbe. Jelenleg erre van lehetőség. A vízhálózat fenntartását és működtetését valamilyen partnerségben látná, mert Vargyas tagja ugyan a megyei közösségfejlesztő egyesületnek, a vízellátás- és a csatornázás működtetése végett alakult Aquacovnak, de a rendszer állapota miatt – ahhoz, hogy a vízminőség megfelelő legyen, és működjön a vízellátás – beruházásra lenne szükség, amit egyedül azonban senki nem tud felvállalni.

Hirdetés
Hirdetés

Másrészt a szennyvízvezeték-hálózattal kapcsolatban kifejtette, épp első hivatali napján írta alá a kivitelezővel a szerződés meghosszabbítását – ennek értelmében még két hónapjuk van, hogy a községben a szennyvíztisztítót is elkészítsék, és átadják használatra.


Imets szerint Vargyason két fő prioritási vonalnak kellene eleget tenniük: a fejlesztéseknek és a karbantartásoknak. Míg a víz- és csatornahálózat elsősorban fejlesztést igényelne, számos középületre, illetve közterületre inkább a megfelelő karbantartás férne rá. Ezek közül megemlítette a tűzoltószertárt, avagy például az annál sokkal fontosabb óvodát, ahol a kapu, a járda és a játszótér megújult az elmúlt időszakban, maga az épület állapota azonban a régi maradt. Bár az épületben van gázalapú fűtés is, tavaly télen mégis a gyerekek szülei által hordott fával kellett tüzelniük, idénre azonban biztosították a tűzifát, hogy a csempekályhákba is begyújthassanak, ha szükség lenne rá.

Komoly gond a vargyasi sportcsarnok állapota is, amelyben az elmúlt időszakban szinte minden mozgathatót összetörtek az odajárók, például az eredetileg 300 székből alig maradt épen ötven. Ide is felügyelőt tennének, a csarnok biztonságát pedig akár kamerarendszerrel is, de biztosítanák.

Vargyason tehát nem szenvednek munkahiányban – nyugtázta a frissen megválasztott elöljáró, aki bízik csapatában, valamint tanácsosaiban; közülük heten RMDSZ-esek, egyikük független, hárman pedig az Erdélyi Magyar Szövetséget képviselik. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 28., 9:49
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Szabotáltátok eleget mindenben Sütő Levente volt polgármestert. Most lássuk mit tartotok be a sok RMDSZ-es választási ígéretből. A szennyvízcsatornahálózat pedig a Sütő Levente érdeme 100%-ban és nem a tiétek. Apropó, a DNA már úton van.

  • User
   Dátum: 2020. október 29., 13:20
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Ugyan már, fel kellene ébredni. Az előző polgármester azzal kezdtem, hogy nem adta át a vízház karbantartását ahogy kellett volna … És a megnyert pályázatot nem írta alá. Vargyason 4 éve lehetne kanalizálás. Szabotálni meg ugyan miben? (nem akart ő semmit csinálni) Az hogy mit csinált a faluban és mit mondott a sajtónak az két külön dolog és ezt jól tudja az aki otthon lakik.

   • User
    Dátum: 2020. október 29., 18:11
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Lajcsika vigyázz a zsírosbödönre, mert a DNA nem érted jön, de téged is bele rángatnak a nagyok, ha nem látsz át a szitán idejében.