Felhívás!

Van, hová fejlődni

Nincs az országos élmezőnyben Sepsiszentgyörgy, ami az e-kormányzást illeti, a BBTE friss tanulmánya szerint. A lakosság számadataira bontott adatok szerint is a lista vége felé található a város.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának legfrissebb tanulmánya rangsorolta az ország városait az e-kormányzás tekintetében, főleg az online szolgáltatásokat, közönségkapcsolatokat vizsgálták. A felmérés szerint az országos élmezőnyben Kolozsvár, Nagyszeben és Brassó állnak, székelyföldi város nincs az első tízben. Az ország összes városát vizsgáló felmérésben Sepsiszentgyörgy a 137. helyen áll, a 40.000 és 100.000 közti lakossággal rendelkező városok között pedig a 20. helyen áll a 27-ből. Sepsiszentgyörgy mutatója 41,90 százalék, a tartalomra 13,79 pontot, az ergonómiára 9,78 pontot, az állampolgárok bevonására 8 pontot, az adatbiztonságra másfél pontot, az online szolgáltatásokra pedig 8,82 pontot kapott.

A kutatást dr. Nicu Urs egyetemi adjunktus vezette, mint mondta, az e-kormányzat helyi szintű megvalósításában elért haladás mérésére hoztak létre értékelési indexet. Ezek alapján bírálták el a romániai önkormányzatok hivatalos weboldalait. Az indexnek 47 mutatója van, öt kategóriába sorolva, mindegyiknek adott súlya van végső jegyben: ergonómia (15%), tartalom (25%), online szolgáltatások (25%), az állampolgárok részvétele és bevonása (20%), a személyes adatok biztonsága és védelme (15%). A maximálisan elérhető pontszám 100 volt, ebből Kolozsvár szerezte meg a legtöbbet, a 92,58-at. A székelyföldi városok közül Marosvásárhely után Székelyudvarhely (63,43) érte el a legtöbb pontot, megelőzve Csíkszeredát (24,84 pont), Sepsiszentgyörgyöt (41,90 pont) és Gyergyószentmiklóst (54,70 pont).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.