Felhívás!

Ha adnak, vedd el

Ha adnak, vedd el Kovászna megye

A héten a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium leosztotta a megyéknek a kedvezőtlen időjárás okozta károk enyhítésére szánt de minimis támogatást, amely méhcsaládonként 25 lejt jelent, bár ez igen kevés a valós szükségletekhez képest. A megye 126 nyilvántartott méhészéből száz élt a lehetőséggel.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatósághoz szerdán érkezett meg a támogatás összesen 225.500 lejt kitevő összege, amely a 100 igénylőnek a 9008 méhcsalád után jár. Könczei Csaba igazgató arról tájékoztatott, legkésőbb szeptember 28-án megkezdik a kifizetéseket.

A támogatás csekély összegét az Országos Méhészegyesület megpróbálta ugyan feltornászni (a dupláját kérte) de nem járt sikerrel, a tavalyhoz képest ugyanis így is nőtt 5 lejjel az összeg. A költségvetésben összesen 40 millió lejt különítettek el erre a célra az 1600 ezer méhcsaládnak.

– Ezzel a támogatással még mindig a létminimum alatt vagyunk – mondta Deák Mihály, a Kovászna Megyei Méhészegyesület elnöke. – Nem csoda, ha sokan feladják, eladják felszerelésüket, méhcsaládjaikat, kaptáraikat. Csak kevés méhésznek volt idén olyan szerencséje, hogy jókor voltak jó helyen, ahol nem ártott a hideg, a szárazság, sok eső a kultúráknak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.