Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Van egy főkonzulunk

Nagyjából egy képviselőt juttatott be a magyar országgyűlésbe a székelyföldi magyar állampolgárok szavazata – hangzott el szombaton a Park vendéglőben, ahol laza, „szentgyörgynapos” körülmények között tartott kiértékelőt a magyarországi választásokról a háromszéki RMDSZ.

Százhúszezer székelyföldi szavazattal járult hozzá az RMDSZ a magyarországi országgyűlési választások sikeréhez. Háromszéken több mint 150 fős csapat dolgozott azért, hogy Kovászna megye magyar állampolgárait tájékoztassák és biztonságosan eljuttassák a levélszavazatukat a csíkszeredai főkonzulátusra.
– Hozzájárultunk ahhoz, hogy Orbán Viktor és csapata nyugodt körülmények között folytathassa a munkáját, és elmondhatjuk, hogy Zsigmond Barna Pált, Magyarország volt csíkszeredai főkonzulját gyakorlatilag a mi szavazataink segítették hozzá, hogy országgyűlési képviselői mandátumot nyerjen. Éppen ezért Székelyföld budapesti főkonzuljává neveztük ki – hangoztatta Tamás Sándor.
A Kovászna megyei tanács elnöke hozzátette: „feladatokat is szeretnének adni” Zsigmond Barna Pálnak. Ezek közé tartozik a Székelyföld és Budapest közötti vasúti kapcsolat korszerűsítése, illetve a levélszavazási módszer további javítása, hisz nem jól van az, hogy a szavazatok 15 százaléka érvénytelen volt (négy évvel ezelőtt ez a szám 25 százalék volt). Ennek egyik oka, hogy olyan szavazatokat is érvénytelennek vettek, amelyeken a leragasztott szalag elszíneződött, de egyébként a kitöltött szavazólap megfelelt volna az előírásoknak. Meg kellene oldani, hogy „ne a ragasztócsík színe, hanem a választó akarata befolyásolja a szavazás kimenetelét” – hangoztatta Tamás Sándor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások