Felhívás!

Változtatni kellene

Mikóújfalu kisiskolásai zavartalanul kezdhették meg a tanévet, Kovászna Megye Tanácsa jóvoltából a legkisebbek itt is iskolatáskát kaptak ajándékba, és a településen az idén is folytatódik a melegebéd-program. Örömben üröm, hogy az ingyenes étkeztetés decemberben jó eséllyel megszakad.

Demeter Ferenc polgármester elmondta, második éve vesznek részt a melegebéd-programban, amelynek keretében a diákok ingyen étkezésben részesülnek. Tavaly az online oktatás miatt megtorpant a program, ám azóta pozitív változás történt a törvénykezésben, így online oktatás esetében az illetékesek házhoz is szállíthatják az élelmiszert, a kicsik pedig otthon fogyaszthatják el a finom falatokat. Sajnos, úgy tűnik, hogy egy bürokratikus akadály miatt a program decemberben ismét megszakad.

– A finanszírozás nem tanévre, hanem pénzügyi évre lebontva történik. Ez azt jelenti, hogy bár részesei vagyunk a programnak, és az idei keret elég lenne a jövő tanévi étkeztetésre is, év végén, vagyis decemberben megszűnik a támogatás, vissza kell fizetni a pénzt – részletezte Demeter.

Abban az esetben, ha nincs év elején költségvetés-kiigazítás, magyarán az állam nem ad újra pénzt erre, akkor nem tudják folytatni a programot. Önerőből, az érvényben lévő szabályozások értelmében nincs lehetőség a támogatásra.

– Jó volna módosítani a finanszírozást, hogy tanévre szóljon, és ne szűnjön meg a támogatás a téli vakációkor, mert a korábbi tapasztalatok alapján elmondható, hogy év elején már nem kapunk erre a célra pénzt – panaszolta az elöljáró.

Elmondta, tavaly úgy próbálták megoldani, hogy összekapcsolták a délutáni oktatással, de így sokan lemaradtak, csak az oda feliratkozó diákok kaptak ingyen ebédet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.