Felhívás!

Változó rendőrbérek

A Kovászna Megyei Prefektusi Hivatal sajtóosztálya közleményben ismertette a rendőrök béremelésére vonatkozó intézkedéseket.

A belügyminisztérium 2018. évi költségvetése előirányozza például azt, hogy februártól (márciusi kifizetéssel) országszerte több mint 28 ezer rendőr részesülhet béremelésben. Ez valójában azt jelenti, számukra 5 százalékról 10 százalékra emelkednek a veszélyesség és a pszichikai, idegrendszeri túlterheltség címén folyósított bérpótlékok. Az érintettek között vannak a bűnüldöző ügyosztályok helyszínelői, a kriminalisztikai nyomozók, a tűzszerészek, a kutyaidomítók stb. Úgyszintén 5 százalékos bérpótlékban részesülnek a fegyencek és előzetes letartóztatásban lévő személyek szállítását, felügyeletét biztosító rendőrök. A rendkívüli küldetéseket teljesítő rendőrök bérpótléka esetenként elérheti az alapbér 50 százalékát. A prefektúra sajtóközleménye rámutat, a rendőrök átlagbére januártól 4-5 százalékkal emelkedik, és bruttó 1900 lejtől számítják azt az alapösszeget, amelyhez különféle pótlékok hozzáadódnak. Az ünnepnapi és hétvégi szolgálat órabéreinek pótléka 75 százalékos (minden 100 lej helyett 175 lej).

A veszélyességi és pszichikai túlterheltségi pótlék emelésében nem részesülőkre az általános bérszabályok érvényesek. A rendőrségi javadalmazás két összetevőből áll. Egyik a végzettség, hivatali gyakorlat, beosztás, rangfokozat stb. alapján megállapított fix összeg, a másik pedig az egyénre szabott többféle pótlék, a munkakörnek megfelelően.

Tavaly az ország rendőrállománya 6629 fővel gyarapodott, közülük 565 a rendőr-akadémiát végzett tiszt, a többiek segédtisztek. A tervek szerint idén 7000-rel növelnék a rendőrök számát, 700 leendő rendőrtiszt például idén júniusban végzi a főiskolát. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.