Felhívás!

Vaddisznók okoznak riadalmat

Vaddisznók okoznak riadalmat Kovászna megye

Sertéspestissel fertőzött, elhullt vaddisznók okoznak fejtörést a szomszédos Vrancea megyében, a háromszéki illetékesek is aggódnak a kór közelsége miatt. Az eddigi gócpontokat ugyan felszámolták a megyénkben, ám továbbra is a gazdák felelősségtudata játszik nagy szerepet abban, hogy lesz-e a közeljövőben karantén Háromszéken.

Dr. Sikó-Barabási Sándor, megyei főállatorvos érdeklődésünkre elmondta, hogy az őrkői károsultak idejében megkapták a kártérítést a sertéspestis miatt leölt disznókra, malacokra, a kőröspataki gazdaságnál a kivizsgálások miatt később záródott le a dosszié, ezért késett a summa, de az illetékes tudomása szerint pontosan tegnap utalták a gazda bankszámlájára a kártérítést, így ezt a fejezetet is lezárták.

– Háromszéken jelenleg nincs gond sertéspestis miatt, ám aggasztó, hogy a szomszédos Vrancea megyében több elhullt, sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak. Tudomásom szerint az ottani vadászok felfigyeltek arra, hogy nagyon sok medve ugyanarra a helyszínre tart, és mint utólag kiderült, a dögökre mentek – részletezte dr. Sikó.

Tőle tudtuk meg, hogy a vaddisznóknál kitolták a határidőt, így továbbra is lehet ezekre vadászni, a vadásztársaságok pedig a kilőtt egyedekből mintát kell, hogy vigyenek az illetékeseknek laborvizsgálatra.
A megyei főállatorvos ezúton is hangsúlyozta, hogy a háromszéki gazdák ügyeljenek arra, hogy ne bellérektől, fertőzött megyékből vásároljanak disznót gazdaságaikba, továbbá elmondta, hogy a napokban egyeztettek a vadászegyesületekkel, a rendőrökkel, és szigorú ellenőrzéseket indítanak, mivel esztenákhoz, marhacsordákkal tilos malacot, sertést kivinni. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.