Felhívás!

Vadak a városban

Múlt héten írtunk arról, hogy a sepsiszentgyörgyi gyümölcsösben, illetve a környéken több juh is áldozatául esett feltehetően kóbor kutyák támadásának. Azóta már másik gazdánál is elpusztítottak egy állatot, összesen több mint húsz juh írható a ragadozók számlájára. A helyi rendőrség a városi kutyamenhely illetékeseivel közösen több ízben is megpróbálta befogni a problémás helyeken látott két kutyát, eddig sikertelenül.

Az első támadások után a gyümölcsös környékén már befogtak hat kóbor kutyát, egyikükben sem volt azonosító – tudtuk meg akkor Balázsi Leventétől, a kutyamenhely vezetőjétől. De a támadások folytatódtak, az egyik öldöklés helyszínén – a gyümölcsösben három juhot szaggattak szét az állatok – kamerát helyezett ki a gazda, az örökített meg egy nagyobb termetű fekete s egy valamivel kisebb, világos színű ebet, amelyek visszajártak a dögökre.

Azóta már kétszer kutatták át a környéket a helyi rendőrség munkatársai altatólövedékes fegyverrel felszerelkezve, de nem jártak sikerrel. Több befogó ketrecet is elhelyeztek, egyelőre azok is üresek.

Mivel egy ilyen hajsza alkalmával egy aranysakált is láttak az erdő alatt, felvetődik a kérdés, vajon nem ez a faj-e felelős a juhok megöléséért. László Béla, a Kovászna megyei halász-vadász egyesület vezetője elmondta, a vadőrök még nem láttak sakált a környéken. Csapatban támadva ugyan elképzelhető, hogy elbírnának a náluk nagyobb juhokkal, de feltehetően azt előbb megölnék, átharapnák a nyakukat, a gazdák elmondása szerint azonban az elpusztított állatoknak a hasát tépték fel, a combjából haraptak ki támadóik, ez pedig inkább kutyára jellemző módszer. Az erdőkben is rengeteg medvebocs, őzgida, szarvasborjú esik áldozatául az elvadult kutyáknak – tette hozzá.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.