Felhívás!

Utcán vágta volna le a fülét?

Utcán vágta volna le a fülét? Kovászna megye

Lapunkat sepsiszentgyörgyi olvasónk (név, telefonszám a szerkesztőségben) arról értesítette, hogy múlt csütörtökön este egy furcsa összetűzésnek, állatkínzásnak volt szemtanúja: ez az incidens szerinte klasszikus példája annak, hogy Romániában miért van szükség szigorúbb, hatékonyabb törvénykezésre az állatjólét terén.

Kiderült, hogy csütörtökön este 10 óra után, a megyeszékhelyi Daczó- és Csíki utcák kereszteződésénél (az Electrica áramszolgáltató székhelye előtt), egy férfi „szófogadatlan” harci kutyáját közterületen, füllevágással nevelte volna meg barátja jelenlétében.

– Az ittas férfi a pitbull kutyust a pórázon rángatta, majd elkezdett ordibálni neki. A kutya továbbra sem fogadott szót, így folyton azt kiabálta a szegény párának, hogy levágja a fülét. Egy lány szaladt ki a közeli tömbházból, és az eb védelmére kelt, ekkor elfajultak a dolgok, a férfi erőszakossá vált, bicskaelővétellel fenyegetett. Végül a megfenyegetett lány ismerőse a 112-es segélyhívó számon riasztotta a hatóságokat, a csendőrség sietett a helyszínre. Sajnos, ők is tehetetlenek voltak.

A férfi azt állította, hogy 100 euróval vette a kutyát, az övé, és viszi haza – az oltási könyvecske is előkerült –, igazoltatás közben gúnyosan jegyezte meg, hogy 200 euróért eladja, ha már annyira el akarják venni tőle. Hihetetlen volt ez az egész, és a hatóságok, mivel a gazda akkor pont nem bántotta az ebet, és verés nyomait sem tudták megállapítani a helyszínen, tehetetlenek voltak. Szigorúbb törvényekre lenne szükség! – panaszolta olvasónk, elmesélve, hogy a kutyát továbbra is pórázon, a földön húzva vitte a Csíki negyed felé a „jó gazda”, miután az egyenruhások leigazolták.

Ionel Mãnãilescu, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy az említett időpontban kutyakínzás miatt kaptak riasztást.
– Kollégáim a helyszínen – külsőleg – nem láttak erőszakra utaló nyomokat az eben, annak ellenére, hogy több tanú is ezt állította. Egy jegyzőkönyvet állítottak ki a helyszínen látottak, hallottak alapján, ezt továbbították a sepsiszentgyörgyi állatrendőrségnek – részletezte.

Mivel éppen kivizsgálás alatt álló ügyről van szó, lapunk a későbbiekben érdeklődik a fejleményekről. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 21., 9:37
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Az ilyen embernek egyszer el sem szabadott volna adni a kutyát.Ha valaki gazdit keres a kutyusnak vagy eladásra kerül ,előbb bizonyosodjon meg,hogy állatszerető emberről van-e szó.Ezeket jól ki lehet szürni néhány kérdéssel,gesztussal ahogy az adott eb irányába viszonyul.De ha így nem sikerül akkor ki kell próbálni a vásárlót,esetleg meglepni amikor elviszi pár napra a kutyát próba időre. Sanos a jelenlegi törvény eléggé hiányos.Sokkal drasztikusabb eszközökre lenne szükség ahhoz,hogy az állat ne kerüljön ilyen helyzetbe.Mindig azt mondom,hogy aki nem szereti az állatot minek vesz örökbe vagy minek vásáról?Ez egy kötelezettséggel járó hosszú évekig tartó feladat.Egyáltalán nem könnyü,sok odafigyelést,törődést,anyagi kiadást igénylő munka.Persze annak aki tisztában van ezzel jutalmat is hoz az állat részéről.Egy állatot szenvedtetni,nem ellátni,bántalmazni ez nálam mindig kiüti a biztosítékot és azt tartanám helyesnek ha olyan törvény létezne amely ilyen helyzetekben az állatot védi telyes mértékben.Ez legyen elsősorban az állat elkobzása,védelembe helyezése és a gazda büntetése olyan szinten ami végképp elveszi a kedvét attól,hogy mégegyszer állatot tartson.Ehhez kellenének menhelyek amelyek erre szakosodtak,állatorvosok,rendőrök,gondozók.Nagyon sok országban ez már működik,söt vannak olyan országok ahol ha kedvenc állatot akarsz tartani kiképző iskolát köteles a gazdi elvégezzen.Mi még ettől nagyon távol állunk addig amig az ebet sokan 2 méteres láncon tartság egy életen keresztül.Ezt is meg kellene szüntetni végképp.

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 21., 13:02
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Nagyon egyetertek! Csak annyit fuznek hozza, hogy aki kepes egy allatot bantalmazni, kinozni, az ugyanerre kepes az embertarsaival szemben is. Totalis empatia hiany, targykent kezeli a hatalmaba kerult elolenyeket.