Felhívás!

Utazz biztonságban!

Utazz biztonságban! Kovászna megye

Szűk sajtórészvételen kívül senki sem volt kíváncsi a határon túli románok minisztériuma által, a prefektúra közreműködésével szervezett Szerezz információt itthon, utazz külföldre biztonságban! című kampány második kiadására – a hallgatóság sorait a kormányhivatal unatkozó alkalmazottaival és néhány intézményvezetővel töltötték fel.

Pedig a téma egyáltalán nem időszerűtlen, hisz azoknak szerettek voltak segítséget nyújtani, akik úgy döntenek, hogy huzamosabb ideig külföldön dolgoznak vagy tanulnak. Bevezetőjében Sebastian Cucu prefektus a tájékozódás szükségességére hívta fel a figyelmet. Ezt követően Lilla Boglarka Debelka, a határon túli románok minisztériumának államtitkára (a minisztérium honlapján az államtitkár nem használ ékezetet, így mi sem tettünk – sz. m.) iskolás stílusban, rém unalmasan, szó szerint felolvasott egy többoldalas, közhelyekkel teletűzdelt ismertetőt arról, hogy azok, akik külföldre akarnak költözni, fokozottan ki vannak téve az embercsempészetnek, és hogy mennyire fontos a fogadó ország törvényeinek ismerete. Kiderült az is, hogy ezt a kampányt alapvetően a polgármestereknek szervezik, hogy azok majd a maguk során továbbadhassák az esetleg érdeklődő polgároknak, ám polgármester még mutatóban sem volt a teremben. Olyan apróságokról, hogy körülbelül hány román állampolgár dolgozik külföldön, nem esett szó.

Ezt követően munkaügyi eligazítás következett arról, hogy hol találni külföldön munkahelyet, de mennyivel jobb lenne itthon maradni. Miután használható információt az első húsz percben nem osztottak meg, a továbbiakban a külügyminisztérium által összeállított szórólapon közöltekre szorítkozunk.

Eszerint figyelmünkbe ajánlják, hogy utazás előtt győződjünk meg, hogy minden szükséges dokumentumunk, útlevelünk rendben van, tájékozódjunk a célországba való utazás körülményeiről. Csak akkor induljunk útnak, ha van megfelelő anyagi fedezetünk, és nézzünk utána, szükséges-e valamilyen védőoltás, jegyezzük fel a román diplomáciai képviselet elérhetőségét, és töltsük le a telefonunkra a Călătorește în siguranță applikációt.

Megtudtuk, hogy számíthatunk a külföldi képviseletek konzuli segítségére, esetleg elvesztett vagy ellopott utazási dokumentumaink pótlására; szükség esetén segítenek fordítót, ügyvédet, orvost keresni, és felügyelik, hogy jogaink ne sérüljenek. Ha regisztrálunk a régióban lévő diplomáciai képviseleten, akkor azonnal felveszik velünk a kapcsolatot, ha valamilyen rendkívüli esemény történik.

Miheztartás végett felsorolják azt is, amiben nem tudnak segíteni. Eszerint nem tudnak kihozni, ha letartóztattak, nem tudnak beleszólni esetleges igazságügyi eljárás lefolytatásába, nem tudnak ügyvédet fogadni, nem tudnak szállást és munkahelyet szerezni.

Mindezeken túl nem árt tudni két telefonszámot, amelyen segítségért folyamodhatunk. Az Európai Unió határain belül ingyenesen hívható a 00800.6789.1011-es telefonszám, az unión kívül pedig alapdíjjal hívható a 00322.2299.9696-os szám. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.