Hirdetés
Hirdetés

Kiöregedő munkaerő

Áramszállító és -elosztó cégeket, de hő-, víz-, illetve légkondicionáló berendezéseket szállító, forgalmazó egységeket is ellenőriz a háromszéki munkafelügyelőség. Az intézkedés országos szintű, és azért időszerű, mert hazánkban egyre több munkavédelmi balesetet jegyeznek ezeken a területeken.

Augusztusban azt vizsgálják, hogy az említett területeken csökkent-e az alkalmazottak száma, mennyire változtak a munkakörülmények, nőtt-e vagy csökkent megyénkben a munkabalesetek száma, tehát főként a dolgozók biztonságát veszik górcső alá.

– Az elmúlt tíz év statisztikája alapján nőtt a balesetek száma ezen a területen. Ez annak is betudható, hogy kiöregedett a munkaerő, az újabb és újabb technológiai követelmények magasabb szinten veszik igénybe az alkalmazottakat, de a szakemberek száma is csökkent. Augusztusban megtartjuk az első helyszíni ellenőrzéseket, majd ezt követően, miután kiadtuk a feladatokat, figyelmeztetéseket osztottunk, szeptember–októberben újabb vizitet tartunk, hogy a cégek orvosolták-e a hiányosságokat – magyarázta érdeklődésünkre Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A szakember elmondta, Háromszéken a korábbi években nem jegyeztek különösebb panaszokat, gondokat az említett területen. Áramütéses balesetek ugyan történtek, de nem a szakszolgáltatóknál, hanem többnyire építkezésben.

Azt is megtudtuk, hogy elsődlegesen – mivel munkavédelmi területről beszélünk – a megelőzésre fektetnek hangsúlyt az ellenőrök, így csak a kirívó esetekben bírságolnak.

– Mivel nagyobb cégekről beszélünk, amelyek sajt munkavédelmi felelőssel rendelkeznek, feltételezzük, hogy többé-kevésbé eleget tesznek a formaságoknak, de nyílván ezt is ellenőrizni kell – összegzett Ördög.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük