Felhívás!

Ünnepeltek Gidófalván

Ünnepeltek Gidófalván Kovászna megye

Székely vidékeken a szeptember végétől novemberig tartó időszak legfontosabb gazdasági és egyben társadalmi eseménye a szüret. A parasztgazdaságokban, a szőlőkben végzett más munkákkal szemben ez társas cselekmény volt, ezért is kapcsolódott hozzá a nap végén az ünneplés, táncos mulatság.

Gidófalván évek óta tartják a szüreti hagyományokat, ez az idén sem volt másképp, amikor szombat reggel székelyruhába öltözött fiatalok elindultak, hogy körbejárják a községet és bálba invitálják az embereket. Sajnos, a járványhelyzet miatt a bál idén elmaradt, azonban a szervezők, a Gidófalvi Községi Ifjúsági Egyesület (GIF) fiataljai így is felvonultak. Elég szép számban összegyűltek a fiatalok, hét lóhátas csősz, valamint harminc székelyruhába öltözött csősz szekéren járta körbe a község falvait.

A hangulat garantált volt, hiszen népdalokat énekeltek, zenei kísérettel vonultak a szekerek, a fiatalok szőlőt osztogattak, a község lakói pedig szeretettel fogadták őket.

A fiatalok fő célja, hogy a hagyományokat, amelyek még az őseiktől maradtak rájuk, fenntartsák és ápolják, ennek minden évben eleget szeretnének tenni. A felvonuláson a község polgármestere, Jancsó Ernő is részt vett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.