Felhívás!

Ünnepeltek a kovásznai románok

Ünnepeltek a kovásznai románok Kovászna megye

Pénteken a kovásznai románság Vajnafalván ünnepelte december 1-jét, ennek keretében leleplezték a Iuliu Maniuról, I. Ferdinánd királyról és Mária királynéről, valamint I. C. Brătianuról mintázott mellszobrokat.

Az ünnepség a hagyományos program szerint az ortodox templom előtt zajlott, ahol megkoszorúzták Iustinian Teculescu mellszobrát, majd rövid ünnepi műsort tartottak, az alig több mint 200 résztvevő jelenlétében (köztük legalább 50 csendőr, tűzoltó és katona), valamint számos călărași-i (testvértelepülési) küldött is volt.

Ezt követően az Ifjúsági Parkban leleplezték a mellszobrokat. Elkészítésüket a helyi románság kérésére Manea Ovidiu Mihai és Tabalai Gheorghe helyi tanácsosok kezdeményezték. Az ehhez szükséges pénzt a kultúrminisztérium, valamint a helyi románság biztosította, míg a helyi önkormányzat társfinanszírozta. A tervben szerepelt egy Eminescu-mellszobor létesítése is, azonban értesüléseink szerint ehhez már nem volt elég anyagi fedezete a szervezőknek, így annak létesítése egyelőre elmarad.

Az ünnepségen többek közt jelen volt Sebastian Cucu prefektus, aki beszédében üdvözölte a helyi románság kezdeményezését, amiért emléket állítanak a 1918-as események fontos személyiségeinek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.