Felhívás!

Inflálódtak az adók, de nem emeltek

Nagy változásokat nem tervezünk, nem emelünk adókat jövőre – csak az infláció mértékében, közölte a legutóbbi városi tanácsülésen Sztakics Éva alpolgármester. A kormány pedig szerényen bevallott 1,3%-os inflációt.

Az már egy előző tanácsülésen eldőlt, hogy a pénzromlást ellensúlyozzák az adók megállapításakor.

– Azok, akik az első befizetési határidőig fizetnek, 9%-os kedvezményt kapnak, továbbra is fenntartjuk az elhanyagolt épületekre kivethető 500%-ig felemelhető adót, a kisnyugdíjasoknak pedig az 50%-os adókedvezményt, ha a nyugdíjuk a nettó minimálbérnél kevesebb. A parkolási díjat ugyancsak 1,3%-kal emeljük – mondta Sztakics Éva.

Az előterjesztéshez képest a hibrid autók adómentességét javasolta a gazdasági bizottság, végül az idei 50%-hoz képest megemelt, 75%-os kedvezményt szavazták meg a képviselők, ám még ezelőtt Bálint József EMNP-s képviselő fogalmazott meg kritikát.

– Magasnak tartom azt az adót, amivel a vállalkozókat sújtjuk, országos elsők vagyunk a vállalkozókra kivetett ingatlanadók nagyságát illetően. Figyelmükbe ajánlom összehasonlításképpen, hogy amíg Szentgyörgy az 1,82%-os adókulcsot használja, olyan helyeken, ahol a fejlődés szembetűnő, például Temesvár, Kolozsvár vagy Nagyvárad esetében ez 1%, de mi nem őket szeretnénk követi…

Ez csak az igazság egyik fele – replikázott Sztakics Éva. Az épületadóból a helyi vállalkozások visszapályázhatnak a de minimis támogatás formájában. Szentgyörgy az a város, amelyik a helyi vállalkozóknak próbál ilyen módon segítséget nyújtani, a betelepedő vállalkozások pedig az ipari parkban teljes adómentességet élvezhetnek – fejtette ki.

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.