Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ünnepeljünk együtt március 15-én!

Ünnepeljünk együtt március 15-én! Kovászna megye

Ünnepeljünk minél többen a március 15-e köré szervezett, több mint 170 rendezvényen Kovászna megyében – fogalmazta meg kérését múlt csütörtöki sajtótájékoztatón Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke és Antal Árpás-András, a sepsiszentgyörgyi szervezet elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi években a magyar nemzeti ünnepet prefektusi fenyegetések és büntetések, gyűlöletkeltő megnyilvánulások próbálták beárnyékolni, emlékeztetett a két elöljáró. Az elmúlt évben például Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterének kétszer 5-5 ezer lejes büntetést szabott ki Kovászna megye prefektusa a városokban elhelyezett nemzeti szalagok és zászlók miatt. „Idén is azon leszünk, hogy ünnepi hangulatot alakítsunk ki a város díszítésével is, ezért az oszlopokra szív alakú, nemzeti színű lobogókat tűzünk ki, ezzel jelezve, hogy ezt az ünnepet a szívünkbe zártuk, nem lehet államigazgatási, közigazgatási vagy jogi eszközökkel kiűzni a szülőföldünk és a nemzeti szimbólumaink iránti szeretetet” – fogalmazott Antal Árpád.

Tamás Sándor elmondta: „rosszindulatú volt a tavalyi évben is a prefektus megközelítése, hiszen Sepsiszentgyörgy mellett Kézdivásárhely önkormányzatára is felszólítás nélkül kiszabott kétszer 5 ezer lejes büntetést, az is bírósági tárgyalás alatt van. Meggyőződésünk, hogy a bíróság a polgármestereknek, illetve a magyar közösségnek fog igazat adni.” Az elöljárók arra kérik a háromszékieket, minél többen vegyünk részt a március 15-i rendezvénysorozaton, mutassuk meg, hogy nem tudnak megfélemlíteni, ragaszkodunk a nemzeti jelképeinkhez. „Meggyőződésem, hogy nem tudnak annyi bírságot kiszabni, mint ahányan tudunk ünnepelni” – nyomatékosított Tamás Sándor.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról Kovászna megye minden településén megemlékeznek a történelmi magyar egyházak, az önkormányzatok, az iskolák és a civil szervezetek. A megyeszékhelyen a központi eseményre pénteken 16 órakor kerül sor, amelynek idén dr. Martonyi János, az első és második Orbán-kormány külügyminisztere lesz a díszszónoka. A Belgrádhoz közeli, székely ön­azo­nosságát megőrző, színmagyar településről, Székelykevéről egy harmincfős csoport látogat az eseményre, mely baráti kapcsolatot egy együttműködési megállapodás aláírásával is megpecsételik Sepsiszentgyörgy önkormányzatával.

Kézdivásárhelyen pénteken a Gábor Áron téren a hagyományőrző huszárok, a XV. Hagyományőrzői Székely Határőr Gyalogezred, illetve a környező falvak képviselőinek felvonulását követően köszöntőt mondanak: Bokor Tibor polgármester, ft. Kató Béla, Erdély református püspöke és dr. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Baróton a 16 órai ünnepi megemlékezésen, a város központjában (Diákdomb) Lázár Kiss Barna András polgármester mond beszédet. Kovásznán, a központi színpadon Balogh Zoltán református esperes, Gyerő József polgármester és Oltean Csongor EP-képviselő-jelölt szól az ünneplőkhöz.

További kiemelt rendezvények
Március 13-án 17 órától Sepsiszentgyörgy főterén: Háromszéki honleányok – szabadtéri kiállítás a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi irodájának szervezésében, közreműködik a Székelyföldi Szablyavívó Iskola.

 Március 13-án 18 órától Helyismereti körséta József Álmos helytörténész vezetésével az Erzsébet Parkban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére készült emlékművek ismertetésével (rossz idő esetén a könyvtár Gábor Áron-termében tart vetített képes előadást József Álmos erről a témáról).

 Március 13-án 19 órától Hagyaték – Gábor Áron-relikviák és vetített képes előadás a háromszéki 48-as emlékművekről a Székely Nemzeti Múzeumban.

 Március 14-én 11 órakor rajzverseny-díjazás és -kiállítás Sepsiszentgyörgy főterén Háromszék nem alkuszik címmel (a Kovászna Megye Tanácsa és a Bod Péter Megyei Könyvtár rajzversenyére 4–7, 7–10 és 10–14 évesek jelentkezhettek).

 Március 14-én 12–16 óráig honvéd sírok koszorúzása a temetőkertekben Sepsiszentgyörgy iskoláinak közreműködésével.

 Március 14-én 17 órától március 15-i ünnepség a Nyugdíjasok Sugás Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében (közreműködik dr. Szekeres Attila István heraldikus és a Vox Humana Kamarakórus).

 Március 16-án Sepsiszentgyörgyön tartják a Négy határon át vetélkedő regionális döntőjét, ahol az első 10 erdélyi helyezett méri össze tudását Értékeink témában (a versenyre három 5-8. osztályos diákból és egy pedagógusból álló csapatok jelentkezhettek, a döntőt Magyarországon tartják áprilisban).

 Március 16-án 9 órától a Gáll Lajos Futókör emlékfutása.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük