Felhívás!

Újzsenge, új fogadalmak

Újzsenge, új fogadalmak Kovászna megye

Ti lesztek Isten virágoskertje, a víz mellé ültetett fák, mondta az ötven, huszonöt és tíz évvel ezelőtt konfirmáltaknak Berszán István, az Erdővidéki Református Egyházmegye esperese, középajtai lelkipásztor újzsenge vasárnapján a felújított középajtai istenházában.

Hálaadó istentisztelet, hármas ünnepség volt a felújított közép­ajtai templomért újzsenge vasárnapján, amikor egy év késéssel ugyan, de sort kerítettek az ötven, huszonöt és tíz évvel ezelőtt konfirmáltak kortárstalálkozójára is.

Igét dr. Kolumbán Vilmos József, a Protestáns Teológiai Intézet erdővidéki gyökerekkel rendelkező rektora hirdetett, és ő nyúlt vissza a zsoltáríró szép, erős és szuggesztív példájához: a legnehezebb időkben, elfogyóban is megtart a hit ereje. Ezt a gondolatot vitte tovább Berszán István is, hiszen ott álltak a templomban a fogyatkozó gyülekezet példájaként az ötvenegy évvel ezelőtt még huszonhét, a huszonöt éve tizenhét, a tíz évvel ezelőtt tizenkét konfirmáltból megmaradtak, akik eljöttek ünnepi ruhában.

„Ma kell megtennünk azt, amit lehet, erős hittel”, mondta az esperes, mert „hálát adhatunk Istennek, hogy van egy helyünk, egy templomunk, ahol mi úgy érezzük, leülhetünk, ha öröm vagy bánat ér, és mintha kicsit odaülne Isten mellénk, a régiek meg itt, körülöttünk.”

Kubánda Gizella nyugalmazott tanítónő virágcsokorral köszöntötte egykori tanítványait, az 51 éve konfirmáltakat, akik az egyházközség részéről szép emléklapokat is kaptak. Szabó Blanka egy Reményik-verset szavalt, a jubilálók megújították fogadalmaikat, és a kor szigorú szabályaihoz igazodva mozgó úrvacsorát vehetett a teljes gyülekezet. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.