Felhívás!

Újra riogat a sertéspestis

Országos szinten közel 400 ezer beteg disznót öltek már le az afrikai sertéspestis miatt, 298 településen, 19 megyében, közöttük Háromszéken is azonosították a komoly gazdasági károkat okozó kórt, de még mindig akadnak olyan felelőtlen személyek, akik malacokkal feketéznek.

Az országos állategészségügyi hatóság arról számolt be, hogy pénteken, február 15-én a bákói Gorzafalván egy háztáji gazdaságban elhullott jószágnál igazolták a sertéspestises fertőzést. Utólag kiderült, hogy a gazda február negyedikén, egy Kovászna megyei rendszámtáblájú autóval érkező, ismeretlen férfitól vásárolt két malacot. A jószágok fülszámmal voltak ellátva ugyan, de törvénytelenül, hivatalos iratok, a körzeti állatorvos értesítése nélkül szállították, bocsájtották áruba ezeket.

– A bákói illetékesek értesítését követően kollegáim azonnal ellenőrzést tartottak – a fülszámok alapján azonosított – felsőháromszéki gazdaságban: az ott talált sertésekből vérmintákat vettek, és megfigyelés, zárlat alá helyezték a tanyát – avatott be a részletekbe dr. Sikó-Barabási Sándor, megyei főállatorvos. A kivizsgálásra hivatkozva hangsúlyozta, egyelőre, az esetleges pánikhangulat elkerülése végett nem közölheti a település pontos nevét.

Kérdésünkre az is kiderült, hogy a szóban forgó településen a helyi illetékesek eddig nem azonosítottak, tartottak nyilván sertéspestis-fertőzéses jószágot.

– Ha fertőzést azonosítunk, akkor le kell ölni az összes ott lévő sertést, és annak függvényében járunk el, hogy máshol, a környéken jelenik-e meg a kór. A gazdát hivatalos akták, mozgáspapír nélküli kereskedés miatt mindenképpen bírságoljuk, ha fertőzöttek a jószágai, ha nem – tájékoztatott a szakember.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.