Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újból pályáznak a kovásznai bobpályára

Újból pályáznak a kovásznai bobpályára Kovászna megye

Kovászna város önkormányzata arra kényszerült, hogy újra elkészítse és benyújtsa pályázatát a sínes bobpálya-építés állami finanszírozásának igénylésére. Az ismétlésre azért van szükség, mert mint kiderült, lejárt a vonatkozó övezeti rendezési érvényességi határideje.

Az újrázás ugyan kitartást és céltudatosságot sugall, ám voltaképpen mulasztás áll mögötte: az illetékesek figyelmét elkerülte, hogy az eredetileg benyújtott dokumentációban már régen lejárt az övezeti rendezési terv (az úgynevezett PUZ) érvényességi határideje. Így aztán az állami intézménykényt működő Országos Beruházási Társaság elutasította, visszaküldte az előző kovásznai pályázatot.

Hirdetés
Hirdetés

Gyerő József polgármester kifejezte reményét, hogy az új pályázat nem akad el Bukarestben amiatt, hogy az RMDSZ már nem tagja a kormánykoalíciónak. Elismerte, részükről történt a mulasztás, nem vették észre, hogy az övezeti tervezési terv kifutott a határidőből, mielőtt a pályázat ügyviteli eljárásai folytatódhattak volna. Elmondta, az előzetes becslések alapján a beruházás értéke megközelíti a 8 millió lejt. Most várják az új pályázathoz szükséges engedélyeket, és azok megszerzése után lehetne kiírni a közbeszerzési pályázatot a megvalósíthatósági terv elkészítésére, majd a kivitelezésre.

A „nyári szánkónak” is nevezett sínes bobpálya már régebb tervében van a fürdőváros önkormányzatának, évekkel ezelőtt közvetlenül a kormánynál és idegenforgalmi minisztériumnál is próbálkoztak, és elutasítás miatt fordultak 2021-ben a beruházási társasághoz. A helyszín a város melletti kisebbik téli sípálya övezete lenne, az elképzelések szerint a 24 bob 510 méteres, kanyargós pályán ereszkedne le 665 méteres tengerszinti magasságból 620 méteres szintig. Egy „utazás” ideje 2 perc körül lesz. A működtetést évi 12 hónaposra tervezik, így a vendégek a téli síelés után vagy előtt a sínes bobot is kipróbálhatják. A bobpálya a borszéki, a maroshévízi és a gyimesfelsőloki pályák mintájára készülne, a szakértők utóbbit javasolják tanulmányozni tapasztalatszerzés gyanánt.

 

Brassó önkormányzata is tervezi sínes bobpálya építését, csaknem ezer méteres ereszkedő nyomvonallal, a helyszín a brassópojánai Fenyő sípálya. A 60 bobot felszerelik digitális érzékelővel, ami figyelmezteti a használókat, ha „járgányaikkal” netán veszélyesen megközelítenék egymást lecsúszás közben. Néhány magaslati pont, hat híd és öt spirál teheti majd izgalmasabbá a bobozást.

 

Címlapfotó: A gyimesfelsőloki bobpályához hasonló lesz a kovásznai is, ha elkészül (SkyGyimes)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások