Felhívás!

Új díjat is alapítottak

Új díjat is alapítottak Kovászna megye

Örvendetes volt annyi jó közösségi programról hallani a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) tegnapi díjkiosztó ünnepségén a Zamat kávézóban, ahol Az év civil szervezete díjra benyújtott pályázatokat ismertette Bereczki Kinga elnök.

Kilenc szervezet nyújtott be pályázatot, egész évi tevékenységükből kiválasztva a legjobban sikerült, legnagyobb hatásúnak ítélt megmozdulást. A leírások alapján a CIVEK, a civil szféra, a gazdasági szektor és a média képviselőiből álló bizottság (Kotta László CIVEK-elnökségi tag, Papp Adolf, a vöröskereszt helyi elnöke, Tóth-Bokor Zoltán vállalkozó és alulírott) előre meghatározott feltételek alapján pontozta azokat: a cél időszerűsége, az erőforrásokhoz képest nyújtott teljesítmény, a megszólított közösség nagysága, a megvalósítás modelljének terjeszthetősége is szempontok voltak.

Nevezett a Salvatore Egyesület Kézdi-környéki óvodásoknak szóló programjával, melynek keretében az elsősegély alapjait tanították meg 2500 kicsinek, Kőröspatak „kovásza”, a Kálnoky Ludmila Egyesület a „Múlt nélkül nincs jövő” tevékenységgel, amely történelmi emlékeink megismertetésére irányult. A Philadelphia Pro Familia Support Egyesület a Székely Mikó Kollégium hatodikosainak tartott a fogyatékosok gondjai iránt érzékenyítő foglalkozásokat, előadásokat, Erdővidéken pedig a Gondviselés Segélyszervezet 10 hét alatt épített az ötgyermekes, tűzkárosult Bács családnak új, az előbbinél nagyobb, szebb hajlékot.

A szintén erdővidéki ZIKE évről évre megrendezett környezetvédő ifjúsági táborára a legbüszkébb, a kézdi Zöld Nap Egyesület pedig a Mozgó délutánra, melynek keretében tavaly közel ötszáz embert bírtak rá a jókedvű mozgásra. A Háromszéki Közösségi Alapítvány is nevezte a Mi vagyunk! kampányát, amellyel a helyi értékeket kívánta felmutatni, gazdaságilag is megerősíteni. A kézdi Bod Péter Tanítóképző szakmai háttérszervezete, a Pro Schola Kulturális és Nevelési Egyesület a paksi önkormányzat által meghirdetett Örökségünk mozgalom Történetek a ládafiából című pályázatát nevezett be, amivel meg is nyerte az első díjat. Végül az utóbbi két szervezet, azaz a Pro Schola és a HKA megosztva nyerte el az Év civil szervezete kitüntető címét és a vele járó oklevelet, valamint az 1000 lejes, a T3 nyomda által felajánlott nyomtatásra fordítható utalványt.

A díjkiosztást követő beszélgetésben Kotta László szóvá tette, hogy az értékelési feltételeket a mai helyzethez kell igazítani. Papp Adolf méltányolta a civilek erőfeszítéseit, hiszen nehéz feladatokat végzenek el – sokszor az állam helyett –, de megjegyezte, jó volna külön értékelni a szociális és kulturális programokat. Bokor-Tóth Zoltán vállalkozó jónak látná, ha a város több figyelmet fordítana ezekre a sokszorosan bizonyító civil szervezetekre, jobban segítené őket anyagilag is. Ő maga új díj alapítását is javasolta, az önkéntesek munkájának honorálására, több fokozatban is, ehhez támogatását is felajánlotta. Ötletét felkarolta a CIVEK, így várhatóan jövőre az ellenértéket nem váró, szívből végzett munkát is méltányolják majd. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.