Felhívás!

Ördögi színjáték

Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. Felháborodásunkat azonban nem a végső soron megalapozottnak mondható döntés okozza, hanem az a cinikus és aljas magatartás, amelyet az ország hatóságai a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium alapításának ügyében tanúsítottak. A fejlemények viszont nem okoztak meglepetést, mert tapasztalatból tudjuk, hogy a bukaresti hatalom ígéreteinek nem szabad hitelt adni. Az idők folyamán ugyanis következetesen elárulta és hátba támadta a szövetségeseit, így minket is.

A történtek félreérthetetlenül igazolják, hogy Romániában ránk, magyarokra éppen csak megtűrt, másodrendű állampolgárként tekintenek, és ennek megfelelő bánásmódban részesítenek. Mert igaz ugyan, hogy a közoktatási intézmények létrehozásának joga nem a parlament, hanem az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, arra viszont még nem volt példa, hogy egy iskola működését a korrupcióellenes ügyészség akadályozza meg! Teljesen jogtalanul, tesszük hozzá, hiszen a marosvásárhelyi katolikus gimnázium és középiskola a törvény által előírt módon, tanácshatározat alapján született. Ha pedig a gyakorlatba ültetése során formai hibák is becsúsztak, az intézmény létének megkérdőjelezése és ellehetetlenítése helyett ki kellett volna küszöbölni azokat. Az is érthetetlen továbbá, hogy az előállt áldatlan helyzetet miért a parlament, és nem az önkormányzat próbálta megoldani.

Mindezt végig és átgondolva, egyetlen következtetésre juthatunk: a poraiból újjáélesztett magyar felekezeti iskola szárnybontogatása szúrta a háttérben megbújó és minket onnan arc nélkül támadók szemét. Számukra ugyanis felszámolandó és megsemmisítendő minden, ami a szülőföldünkön való megmaradásunkat szolgálja. Egyértelművé vált továbbá, hogy ebbéli igyekezetükben a hatalom is támogatta őket, miközben látszólag a megoldáson dolgozott. Egy újabb ördögi színjáték áldozataivá váltunk tehát, amely döntéshozóinkat remélhetőleg az eddigi magatartásuk felülvizsgálatára készteti.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.