Felhívás!

Türelmesek vagy tehetetlenek?

Türelmesek vagy tehetetlenek? Kovászna megye

Ma egy éve írtunk arról, hogy az árapataki Deseuri R cég Árapatakon hulladéktelepet tart fent, amelyen gyakorlatilag semmiféle tevékenység, immár sem gyűjtés, sem válogatás, sem feldolgozás nem folyik, a szemetet pedig szertehordja a szél, és jelentősen rontja a faluképet a település Botfalu felőli bejáratánál. Ezért a cég működési engedélyét felfüggesztették, a környezetvédelmi őrség pedig tavaly kétszer is 100 ezer lejes büntetést rótt ki rá. Azonban a hatóságok többszöri fellépése sem volt elég, hogy ez az áldatlan helyzet megszűnjön.

Semmi sem változott, tudtuk meg, amikor ez ügyben érdeklődtünk. A telep továbbra is egy fiatal adminisztrátor, Cotorogea Ovidiu nevén szerepel, aki vélhetően az ittas és jogosítvány nélküli vezetés miatt hírhedtté vált Octavian Goga, volt szociáldemokrata képviselő rokona, ez ügyben bábuja, mint ahogy a faluban még több más céggel is ez a helyzet, ezt a helybeli közvélemény is így tudja. Gogát tavaly decemberben a fiával együtt előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség, a vád ellene adócsalás, hamis számlák kiállítása, mely bűntényeket hat céggel kapcsolatosan követett el, amelyeknek ő a tényleges ügyvezetője, közülük lehet az egyik éppen a szóban forgó Deseuri R Kft.. A rendőrség nem pontosított közleményében, Goga pedig a hulladékteleppel kapcsolatosan tavaly tagadta, hogy ő lenne a valós tulajdonos, amikor rákérdeztünk. A polgármesteri hivatalban akkor úgy tudták, a telepen levő szemétmennyiséget márciusi elvitelre eladták egy brassói cégnek, ám erre nem volt bizonyíték, csak egy hitelesnek nem tekinthető, kézzel írott szerződés.

A Környezetvédelmi Őrség főfelügyelője, Lucian Candea megkeresésünkre elmondta, a tavalyi büntetéseket az adóhatóságnak kellett befizetni, így azok sorsáról nem tud pontosabbat, mert nem követik. A telep működési engedélyét felfüggesztették, az előírásokhoz való igazodás határideje de­cemberben járt le. Két-három héten belül újabb ellenőrzést terveznek a helyszínen, ha nincsenek rendben a dolgok, újabb nagy összegű büntetéssel szankcionálhatják a céget.
A Deseuri R 2018-as alapításától kezdve összesen négy büntetést róttak ki a cégre 257 ezer lej értékben. Egyet fizetett ki belőlük 7500 lej értékben, egyet megfellebbezett, az Őrség megnyerte a pert, a három behajtandó bírság még mindig közel 250 ezer lejre rúg.

Az üggyel kapcsolatosan az előpataki polgármesteri hivatalban is érdeklődtünk. Cucu Nicolaie alpolgármester elmondta, az önkormányzatnak nincs hatásköre, hogy eljárjon ez ügyben, a telep magánterületen van. Ha a Környezetvédelmi Hivatal a cég működésének engedélyeztetéséhez kérte volna a hivatal jóváhagyását is, azt korábban megtagadták volna, de most nem tehetnek semmit.

A helybeliek tudomása szerint Goga több uniós pályázat nyertese, azokból indít újabb vállalkozásokat, de előszeretettel nyit újabb céget (más nevére) akkor is, ha a meglévőket csődeljárás alá vonják. Árapatakon egy másik munkaponton állattartással is foglalkozik, de a szóbeszéd szerint még egy panziót is fenntart.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások