Felhívás!

Túl könnyű bejutni az egyetemre?

Lezárult a felvételi a Sapientia EMTE-n, de a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központban még bőven maradtak szabad helyek az agrármérnöki és az idén indított erdőmérnöki szakon, így még ősszel is meg lehet pályázni azokat.

Dr. Nyárádi Imre István, a tanulmányi központ igazgatója elmondta, a felvételi időszakában a 30-30 helyre összesen 51-en regisztráltak, 24-en az agrármérnöki szakra, 27-en az erdőmérnökire, illetve e számokban átfedés is van, mivel 9 jelentkező mindkét szakra felvételizett azon megfontolásból, hogy később, az első év folyamán majd eldönti, melyik mellett tart ki négy évig. (A felvételi jegyet az érettségi átlag adta.)

Az egyetem vezetőségét azonban a regisztrálások visszaigazolásának határidejét (július 25.) követően az a kellemetlen meglepetés érte, hogy a jelentkezők 40%-a elmaradt, így jelenleg 14 agrármérnök- és 16 erdőmérnök-hallgatóra számíthatnak első évben.

Több oka is van annak, hogy ez így alakult, az igazgató szerint ebben része lehet annak is, hogy idén a járványhelyzetben ingyenes online beiratkozást hirdettek, míg korábban a beiratkozási díj már egy minimális megfontoltságra intette a jövendő egyetemistákat. Másrészt viszont ez egy megszokott jelenség, általában már az első félévben lemorzsolódnak azok, akik megijednek attól, hogy tényleg tanulni kell, követelmények vannak. Idén a 2016-ban induló évfolyamból heten végeztek, a tavalyi 22 elsőévesből 13 kezdi meg a második félévet.

– Bármennyien is maradnak, számukra biztosított a képzés teljes vertikuma – hangsúlyozta az igazgató.
Az egyetemisták kitartását azonban befolyásolja az egyetem bejáratottsága is, a mindössze ötéves, nagyon fiatal szentgyörgyi Sapientia e tekintetben elmarad a marosvásárhelyi mögött, amelyik már 19 éves, 1200 diákja van, ezért ott a lemorzsolódás is kevesebb. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.