Felhívás!

Transzfúzió a baróti kórháznak

Transzfúzió a baróti kórháznak Kovászna megye

A november 27-én, pénteken Baróton tartott rendkívüli tanácsülés egyik fő témáját a helybéli kórház helyzete képezte. A sürgősségi tárgyalásra az adott okot, hogy koronavírusos betegeket ellátó besorolást kapott, emiatt szükségessé vált státuszjegyzékének a módosítása.

Benedek Huszár János polgármester elöljáróban elmondta, hogy a Covid-besorolás a baróti kórház esetében elsősorban azt jelenti, hogy kilenc állást kell létrehozzanak a belgyógyászaton belül – ez azonban nem érinti a város költségvetését, hiszen az alkalmazottak fizetését az egészségügyi pénztár biztosítja. Mely fizetés novemberben megcsúszott két hetet, a polgármesteri hivatal miatt. „Intézményvezetőként ezért vállalom a felelősséget, többé nem fog előfordulni” – mondta az elöljáró.

Az ülésen jelen volt dr. Lozsádi Botond, a baróti kórház orvos-igazgatója is, aki azt részletezte, hogy a Covid-besorolás plusz megterhelést jelent a kórház alkalmazottainak, akik egyébként eddig is rengeteg energiával és túlórák teljesítésével álltak helyt a járványhelyzetben. A koronavírusos pavilon ellátására négy asszisztensi, négy ápolói és egy takarítói állás létrehozása szükséges azért, hogy az oda beutalt „könnyű és középsúlyos” betegeket el tudják látni. „Azok a betegek kerülnek ide, akiknek nem kell lélegeztetőgép, aki súlyosabb állapotban van, az továbbra is Sepsiszentgyörgyre kerül” – mondta.

A későbbiekben, Barót város költségvetés-kiegészítésének kapcsán, a polgármester hangsúlyozta, a kórháznak a város részéről egy százezer lejes kiegészítést javasol, ehhez azonban még hozzájön az erdővidéki községek részéről egy 250 ezer lejes kiegészítés, melynek egy részét már be is fizették, a többit a jövő héten fogják – a többletet a járványhelyzet tette szükségessé, valamint az, hogy a baróti kórház ismét akkreditáció előtt áll. „A százezer lejes kiegészítést azért javasolom, hogy minél hamarabb tudjuk a pénzt a kórház rendelkezésére bocsátani. Az akkreditációs bizottság első tereplátogatása január 7-én lesz, addig már lépnie kell a kórháznak a szükséges dolgok beszerzésében” – hangoztatta Benedek Huszár János. A költségvetés-módosítást a tanácsosok elfogadták.

A baróti kórháznak egy 1600 pontból álló kritériumrendszernek kell megfelelnie ahhoz, hogy újabb öt évre akkreditálják, azaz hivatalosan is elismerjék az alkalmasságát arra, hogy betegeket lásson el minőségi feltételek mellett. Lozsádi doktor szerint „rendbe kell tenni a kórház területén a szennyvízcsatorna-hálózatot, az udvart le kell aszfaltoztatnunk. Rendbe kell tenni az elektromos hálózatot, az oxigén-ellátás hálózatát, ugyanakkor transzfúziós központ létesítését is tervbe vettük. A jelenlegi régi épület köré egy pántot kellene építeni, hogy az egyes osztályokba a be- és kijárat körforgásszerűen elkülönítve legyen, akárcsak a kórház konyhájánál” – sorolta az orvos a legszükségesebbeket, hozzáfűzve, hogy az elmúlt évben két orvossal is gazdagodott a baróti kórház személyzetállománya, jövőre újabbak érkezését is várják – van tehát remény arra, hogy a minőségi betegellátást az erdővidékiek ezentúl is helyben megkaphassák.
A kórház vezetőtanácsába ugyanazon az ülésen Pál Szilágyi Zoltán és Bán István tanácsosokat delegálták. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 2., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Szamolni tudni kell.November 15 a fizetesnap,azota tobb mint 2 het telt el es fizu csak jovo heten lesz,ha igaz.Plussz,januar 7-ig ezek a tervek mind letesulnek?ot ev alatt nem tortent semmi,most befokozunk?Hiszi a piszi.Az akkreditalas nem lesz meg,ha komolyan veszik,ha pedig ugy lesz mint regebb,akkor nem kell semmi modernizalas,csak par szaz top papir.

 • User
  Dátum: 2020. december 2., 15:06
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hurra,ismet sinen a Baroti korhaz!Se fizetes,se ellatas,se szemelyzet!Es meg buszkek vagyunk magunkra! Es egy honap alatt behozunk 5 ev lemaradast.Ez szuper!Vajon a doktor Ur hiszi amit mond???