Felhívás!

Tönkreverte a méhest

Tönkreverte a méhest Kovászna megye

Hétfőn éjszaka egy, 20 családos méhkaptár-telepre támadt a medve Mikóújfalu határában, a sepsibükszádi oldalon.

A károsult Terza család lapunknak elmondta, hogy egy régi méhész, Sorbán Árpád álmát szerették volna megvalósítani, ehhez kapták ajándékba, kezdésnek a 20 család méhet, amit az elkövetkezőkben más helyre költöztettek volna, ha a támadás át nem húzza számításaikat.

– A telep villanypásztorral volt körbevéve, ám pásztorkutyák verhették le ezeket, mert a támadás pillanatában nem működtek. Sajnos nem tudunk napi rendszerességgel a helyszínen terepszemlét tartani. Kedden reggel jött a hír, hogy medve forgatta fel a kaptárokat – mesélte a kárvalott.

Kiderült, hogy a közvetlen szomszédságban más személy is tart méheket, ám azok megmenekültek.

– A bundás megelégedett a miénkkel. Mindent összetört. Ha csak a méhcsaládokat vesszük számításba, a kár 6 ezer lejre rúg, és akkor még nem beszéltünk a kaptárokról, a keretekről, a viaszról. De a legnagyobb baj az éppen folyamatban lévő papírformaságok, merthogy egy pályázat részét képezték a tönkretett méhcsaládok – panaszolta a 37 éves hölgy, hangsúlyozva, igényelték a kárfelmérést, jelezték a település polgármesteri hivatalánál a vadkárt.

A helyszíni nyomok és a településen kószáló híresztelések szerint egy anyamedve lehetett a garázdálkodó, hiszen a helybéliek többször látták a környéken.

– Idén ez az első vadkár, több támadás esetén kilövési kvótában is reménykedünk. Sajnos a vadkárok megtérítése elég nehézkesen történik. A másik aggasztó jelenség, hogy tavasszal rengeteg bocs született a környéken, tehát sok baj származhat még ebből – mondta Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. május 3., 8:49
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ti mindenkeppen abba santikaltok,hogy a kilovesi kvotat visszaallitsatok a medveknel.A kart a Roman allamnak kell megteriteni abban az esetben,ha a kaptarok nem szant szandekkal voltak elhelyezve egy olyan teruletre ahol koztudott,hogy medvecsaladok elnek.Mert ebben az esetben egyebrol van szo!

 • User
  Dátum: 2017. május 3., 17:22
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A kaptárok a falutol 200 m.-re voltak, gondolom az nem köztudottan medve lakott hely…Kár okoskodni, a kár hatalmas, nem akar itt senki kilövési kvótát, hanem a kárt fizessék meg a gazdának. Csak a román állam évek ota sem kvótát nem ad, sem kártéritést.