Felhívás!

Átláthatóságot akarnak

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kongresszusának előestéjén ülésezett a párt 232 helyi és megyei tanácsosából álló Országos Önkormányzati Tanács (OÖT). A testület öt dokumentumot fogadott el, amely kötelező érvényű az alakulat megválasztott tisztségviselőire nézve.

Az OÖT elnöke, Bálint József sepsiszentgyörgyi tanácsos, aki – miután az országos elnökség kinevezte erre a tisztségre – megerősítő, titkos szavazást kért a küldöttektől, „csakhogy később ne legyenek kommentárok”.

Az OÖT első határozata az „együttműködési értékrendről” szól, amely leszögezi, hogy minden szövetséget, egyezséget az erdélyi regionális elkötelezettség, a magyar nemzeti együttműködés és a helyi közösség érdekének mentén kell megkötni. A második szerint a helyi önkormányzatokban részt vevők két új feladatot kaptak: minden évi költségvetéshez a helyi közösség érdekeinek megfelelő javaslatot kell tenni, és év végéig minden frakció vagy tanácsos beterjeszt a helyi tanácsba egy olyan határozat-tervezetet, amely a közpénzek elköltésének átláthatóságáról szól.

– A kifizetések elvben nyilvánosak, de csak akkor, ha kérik. A mi képviselőink kérni fogják, így minden önkormányzat honlapján, vagy hirdetőjén minden kifizetés megjelenik majd – magyarázta sajtóértekezletén Bálint József.

A harmadik szerint önálló pénzügyi alapot kell létrehozni, a negyedik arra kötelezi az önkormányzati képviselőket, hogy határozottabban vegyenek részt a pártépítésben saját, vagy környező településen, az ötödik pedig egy jogi és önkormányzati szakbizottság létrehozásáról döntött.
Az OÖT egyik legfontosabb feladata a néppártos tanácsosok képzése – hangzott el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.