Hirdetés
Hirdetés

Aggasztó mohák a fák törzsén

Aggasztó mohák a fák törzsén Kovászna megye

Irigyelni valóan hasznos és érdekes a Babeș-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán a környezettudomány szakos diákok élete, hiszen a szakmai gyakorlatuk valójában kirándulás, mely alatt megfigyelik az élővilágot, kielemzik a forrásvizeket, s mindezt összefoglalják a Büdös-kúttól a Benedekmezőig terjedő tanösvény mellett elhelyezett táblákon.

Legalábbis tegnap ezt tapasztalták meg azok az egyetemisták, akik dr. Bartalis Ildikó vezényletével, tanáraik kíséretében a Büdös-kúttól gyalog indulva helyezték el az előre felállított táblákon a környéken élő növény- és állatfajokról az ismertető pannókat. A Papp-kútjánál a keresztesvipera-rezervátumról, a tónál a védett békákról és gombafajokról, majd a további táblákon madarakról, míg az újonnan megkeresztelt Boglárka-forrásnál a vízminőségről tanúskodó bizonyítványt is. Az állategészségügyi igazgatósággal karöltve három közeli forrás vizének ihatóságát állapították meg, melyet a friss mintavétel után kiállított irat tanúsít: a Boglárka mellett (ez a csordaitatónál van, az úttól balra, a Benedekmezőhöz közel) a Papp-kútja és a Büdös-kút vizét is elemezték és ihatónak nyilvánították.

– Az utolsó tábla Benedekmező mellett, a már csak nyomokban létező zergeboglár-rezervátum mellé került. Erről, de a viperarezervátumról sem tudnak a szentgyörgyiek, sőt a szemerjai védett sztyepp-foltokról sem, pedig szerepelnek az országos nyilvántartásban – mondta Csákány László közbirtokossági elnök. – A zergeboglár 10 éve még 4–5 hektáros területen virágzott, amikor virágozni fog, talán 100 szálat találunk majd. Kipusztult, eltűnt, leszedték. Hiába tanúsítja felmérés, hogy Szentgyörgy a 3. legtisztább levegőjű város Romániában, engem aggasztanak a fák törzsén elszaporodó mohák, zuzmók, amelyek bioindikátorként működnek, és azt mutatják, valami nincs rendben…
A táblák felállítása után a diákok meghallgatták Albu Levente, a FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) szervezet munkatársának előadását a hivatástudatról, ami azért is aktuális, mert egész osztályok felelik a jövőbeni terveikre vonatkozó kérdésre azt, hogy külföldre megyek dolgozni.

– Most is két cég keres környezetvédelmi szakembert, mi is nyitottunk a klaszterek felé is, de kevesen vannak azon bátrak, akik vállalják a kapcsolatépítést, a kissé lassúbb, de biztosabb karrierépítést, tapasztalatszerzést. Inkább árulnak egy üzletben vagy dolgoznak bébicsőszként odakint – mondta kissé keserűen Bartalis Ildikó tanszékvezető.
Talán nem azok, akik ma kint voltak, és nem azért, mert kolbász­sütögetéssel zárták munkanapjukat. A szervezőknek nagy terveik vannak a jövőre nézve, hiszen további jó dolgok véghezvitelére is szerződtek a Szemerja–Görgő Közbirtokossággal. Május 12-én szakmai gyakorlat keretében rendbe teszik a város szélén, szintén a közbirtokosság területén található, „lábáztatóként” ismert forrás környékét is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük