Felhívás!

Többhónapos poliklinikai előjegyzések

Többhónapos poliklinikai előjegyzések Kovászna megye

Esetenként akár több hónapot is várnia kell egy betegnek, aki a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében vizsgáltatná ki magát előjegyzés alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy az idősebb korosztály, azok a személyek, akik nem értenek az online előjegyzés furfangjához, és a telefonos lehetőséggel élnének, napokig csöngethetnek hiába, eredménytelenül egy-egy időpont lefoglalásáért.

Idős olvasónk kereste fel szerkesztőségünket, és arra panaszkodott, hogy a megyeszékhelyi járóbeteg-rendelőnél telefonon kért volna időpontot, de ez napokig sikertelennek bizonyult. Amikor vidékről bevergődött, akkor azzal szembesült, hogy a belgyógyászaton két hónap múlva lehet „leghamarabb” időpontot lefoglalni.

András-Nagy Róbert, az említett kórház igazgatója lapunk kérdéseire elmondta, törvény szabályozza, hogy óránként csupán 4 beteg után fizet térítést a biztosítóház.

– Ezért nem lehet több beteget előjegyezni. Elismerjük, hogy ez kevés, nagyobb az igény, egyes osztályokon meg kéne duplázni ezt a számot, de folyton törvénykezési problémákba ütközünk – fejtette ki, hangsúlyozva, hogy országos szintű jelenségről beszélünk.

Kiderült, hogy több háromszéki családorvos visszaél, és számtalanszor indokolatlanul „sürgősségre” hivatkozva iparkodik betegeit minél hamarabb szakorvosi vizsgálathoz juttatni, ezzel is bezsúfolva a programot.

– Megoldás lenne, ha az alapellátás hatékonyabban működne, a családorvos egy bizonyos szinten kivizsgálná a betegét. De ez nem történik meg, hanem mindent a járóbeteg-rendelő fele irányítanak (tisztelet a kivételeknek) – összegzett András-Nagy, aki jóhírként elmondta lapunknak, hogy októbertől új belgyógyász szakorvos érkezik a kórházba, így ezen a téren előreláthatóan csökken majd a várakozási idő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 27., 9:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az említett problémát el is lehet hinni a menedzsernek, hogy óránként 4 beteg után fizetnek. De mi a búbánatért kell mindenki a konzultációk kezdésének időpontjában megjelenjen és az ajtó előtt álljon/üljön órákat?? Nem lehet azt mondani, hogy negyed kettő, fél kettő?? És persze ritka kivétellel késve jön a szakorvos az osztályról, így még jobban csúszik az idő. Kérem a hozzászólást kiemelten közzétenni, mert ez tízezreket érint, van elég bajunk az egészségüggyel és azt legalább, amit emberileg meg lehet oldani, tegyék jóvá.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 27., 9:58
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az biztos, hogy vannak olyanok, akik azzal allitanak be a csaladi orvoshoz, hogy adjon ide meg oda kuldopapirt, majdnem megsertodnek, ha meg talalja az kerdezni, hogy mi a bajuk…De van olyan csaladi orvos is, hogy konyorogni kell, hogy adjon, vagy irany a magan. Kozepen az igazsag, csak a beteg az igazsag mellett legtobbszor a fizetesesen kot ki, ahol mar sokszor szinten 2-3 hetet kell varni…

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 29., 0:36
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A krónikus betegeket ellátó szakágakban (belgyógyászat, ideggyógyászat, stb) a poliklinikai rendelés nagy részét formális vizsgálatok foglalják le, olyanok, amiket sem a beteg, sem a családorvos, sem a szakorvos nem akar – hanem a biztosító kényszeríti ki, főleg azáltal, hogy nem hagyja a családorvosnak felírni a beteg kezelését, csak friss szakorvosi javaslat birtokában. Na meg ott vannak a mindenféle szakvélemények (“referat”) ami anyagi juttatásokhoz kell a betegeknek. Hosszú évek tapasztalata alapján azt gondolom, hogy a rendszer túlterhelése egyszerűen a biztosító érdeke, ezért nem is fog megszűnni mostanában… Amíg a beteg hónapokig a sorára vár, addig sem kell a vizsgálatait meg a kezelését finanszírozni. Ha pedig kilép a rendszerből, és magánrendelőből visz javaslatot, azt a családorvos nem fogadhatja el. Ki van ez találva…