Felhívás!

Több száz ellenőrzés

Több száz ellenőrzés Kovászna megye

Az Országos Környezetvédelmi Szolgálat Kovászna Megyei Felügyelősége sajtóközleményben ismertette a 2021. évi tevékenységének főbb számadatait. A környezetőrség tavaly összesen 336 betervezett és rajta­ütésszerű ellenőrzést végzett Háromszék területén.

A 336-ból 56 helyszíni vizsgálat történt feljelentések nyomán, 39 esetben más szervekkel közösen vettek részt őrjáratokban, 91 esetben konkrétan a környezetvédelmi törvények és rendszabályok betartásának módját ellenőrizték. Volt nyolc „visszatérő” ellenőrzés is, ahol azt vizsgálták, hogy előző vizsgálatok érintettjei kiküszöbölték-e az észlelt hibákat, hiányosságokat. A naptárszerűen betervezett ellenőrzés közül 81 volt tematikus, amikor elsősorban valamilyen szempontok álltak a vizsgálatok fókuszában.

A leggyakrabban észlelt törvénysértések: a környezetvédelmi tanúsítványok hiánya vagy az aktatömbök hiányossága és a környezetvédelmi alapra vonatkozó nyilatkoztok iktatásának elmulasztása, valamint hulladékok nem megfelelő helyeken való elhagyása, hulladékok engedély nélküli égetése, a hulladékanyagok nyilvántartásának hiánya, továbbá veszélyes hulladékok szállítására vonatkozó előírások megszegése.

A tizenkét hónap alatt kirótt 55 pénzbírság összege meghaladta a 666 ezer lejt (baljós szám!), ezen kívül volt 30 írásbeli figyelmeztetés, ahol az érintettek határidőket kaptak a rendellenességek kiküszöbölésére. Kilenc cég és vállalkozás működési engedélyét felfüggesztették, környezetszennyező, veszélyes anyagok engedély nélküli szállítása miatt elkobzás céljával lefoglaltak három lovas szekeret és egy autót. Két esetben javasoltak bűnvádi eljárást. Az ellenőrzések során különös figyelmet szenteltek a bejelentések kivizsgálására.

Cândea Lucian-Florin, a felügyelőség vezetője lapunk kérdéseire elmondta, az elmúlt 2 évben enyhén növekedett a hozzájuk intézett panaszok száma, saját kezdeményezésre 20 alkalommal szálltak ki terepre, illetve más hatóságokkal közösen 39 akciót ejtettek meg. A felsoroltak tükrében kifejtette, az elmúlt évek során nem nőtt, de nem is csökkentek jelentősen az észlelt kihágások, szabálysértések, így elmondható, hogy ugyanolyan forgalmas, intenzív, tartalmas évet zárnak, mint tavalyelőtt. Az esztendő legemlékezetesebb akciójaként a megye területén, a településeken, szeméttelepeken zajló hulladékgazdálkodás ellenőrzését említette a szakember: ezt december közepén fejezték be, és végül két figyelmeztetést osztottak ki, illetve egy 15 ezer lejes bírságot szabtak ki a bodzafordulói polgármesteri hivatalra. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.