Felhívás!

Tizenhét medvét kilőhetnek

Idén eddig 23 „bajkeverő” medvére kértek kilövési engedélyt Háromszéken a vadásztársaságok, ebből 17 bundás kilövését már engedélyezte is Bukarest – tájékoztatott érdeklődésünkre Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal vezetője.

Idén 23 dossziét állítottak össze a háromszéki vadásztársaságok, ennyi medve kilövését kérték a minisztériumtól, és összesen 17 medvére kaptak kilövési engedélyt, 12-őt már le is lőttek. Öt példányra a napokban érkezett meg a „begyűjtési” jóváhagyás, így ezek kilövése folyamatban van – részletezte Neagu.
A szakember kifejtette, idén jó a makktermés az erdőkben, így összességében, az elmúlt évekhez képest csökkent a vadkárok száma. A legtöbb gondot a felelőtlen emberek, turisták okozzák, akik szórakoztatásukra, egy-egy fotó kedvéért etetik a medvéket, a fiatal egyedek pedig hozzászoknak ehhez az opportunista életmódhoz, már nem kutatnak az erdőben élelmiszerért, hanem potyáznak, sok helyen, mint Bálványoson, az út szélén várnak táplálékra.

– A befogásos áthelyezés nem járható út, mert mindenhol szép számban vannak medvék, illetve a vadásztársaságok sem vállalják a felelősséget, nem fogadnak be a területükre problémás egyedeket – magyarázta Neagu.

A statisztikákból kiderült, hogy amíg tavaly 239 esetben okoztak kárt a medvék, addig idén ez a szám 180-ra csökkent: főképp juhok pusztultak el a medvetámadások miatt, szám szerint 128 (tavaly 236). A farkasok miatt 2020-ban összesen 12 alkalommal szálltak ki terepre a kárfelmérők (tavaly 10 alkalommal), vaddisznók 40 alkalommal okoztak kárt (tavaly ez a szám 86-ra volt tehető), a szarvasok miatt pedig 3 alkalommal tettek le panaszt a gazdák. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 5., 10:57
    ÉRTÉKELÉS: 4

    “A befogásos áthelyezés nem járható út…”Hát akkor mi a járható út? fővadász urak?A természetjárásos turizmus már haldoklik a sok medve miatt, nem merünk már gombászni sem menni, mert félni kell a medvéktől. S ha így haladunk, még pár év alatt úgy elszaporodnak ezek a nagyon védett állatok, hogy az emberek életterét fogják veszélyeztetni. Jó lenne, ha megszerveznék a medvék exportálását, vigyék tiszta ingyen más országokba, ahol kivesztek ezek az állatok!