Felhívás!

Szárazajta emlékezett

Szárazajta emlékezett Kovászna megye

Szárazajtán idén a megszokottnál néhány nappal később, október 4-én emlékeztek meg arról a tizenhárom ártatlan áldozatról, akiket 1944. szeptember 26-án a falu központjában román gárdisták kivégeztek.

A megemlékezés református istentisztelettel kezdődött, Kelemen-Karikás Árpád lelkipásztor prédikációjában a magyar történelem sajgó dátumai közé sorolta 1944. szeptember 26-át, amikor ártatlan szárazajtai emberek úgy váltak áldozattá, hogy a védekezés legkisebb esélye sem adatott meg nekik. A tiszteletes a ma már általánosan ismert és elfogadott emberi jogok tükrében tudatos kivégzésnek nevezte a 76 évvel ezelőtti eseményt, és figyelmeztetett: az afeletti ítélkezést hagyjuk Istenre. „A mi dolgunk ma az, hogy emlékezzünk, imádkozzunk és gyászoljunk” – mondta.

Az istentisztelet után szárazajtai fiatalok is az általános emberi jogokból olvastak fel, majd vitéz Bartha Imre szavalt. A templomozás után az emlékezők fúvószenekari gyászinduló kíséretében vonultak a faluközpontban található emlékműhöz, ahol a lelkész felolvasta a kivégzettek neveit, majd többen is koszorúk elhelyezésével fejezték ki kegyeletüket. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.