Hirdetés
Hirdetés

Tisztelgés a költő előtt

Tisztelgés a költő előtt Kovászna megye

Tegnap délután az egykori Szarvas fogadó helyén található kézdivásárhelyi postaépület falán levő emlékplakettnál emlékeztek a város lakói Petőfi Sándorra, aki ezelőtt 170 évvel, 1849. július 24-én megszállt a céhes városban.

Az eseményre a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet és a RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete (KVISZ) szervezésében került sor, a Vetró András által készített plakett melletti színpadon a Cantus kamarakórus nyitotta meg a rendezvényt.

Ünnepi beszédek hangzottak el, az elsőként felszólaló Fejér László Ödön szenátor arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar nép toleráns, és a magyar költőhöz hasonlóan őszinte, de nem tűri, hogy gyalázzák szimbólumainkat, temetőinket, jogainkat.

Hirdetés
Hirdetés

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke Petőfi székelyföldi útjáról szóló beszámolójából idézett, kiemelve, a költőnek annyira megtetszett a vidék, hogy a szabadságharc pozitív kimenetele esetén Szendrei Júliával vélhetően a környéken telepedtek volna le. „Ők ébresztették fel a nemzet lelkiismeretét, így nem feledjük őket. Olyan lesz a jövőnk, amennyire hiszünk benne” – mondotta az elnök a szabadságharc hőseire emlékezve.

Szöllősi Tamás, a KVISZ elnöke azt emelte ki, hogy Petőfi 170 évvel ezelőtti kézdivásárhelyi látogatása miatt a város különlegesnek érezheti magát, hiszen a költőnek kultusza van.
Az eseményen Rancz-Gyárfás Hanna Petőfi Sándor Én című versét szavalta, Bartók Botond Kallós Zoltán kedvenc dalát adta elő.

Az esemény – amely alatt a főtérre vezető útszakasz le volt zárva – a nemzeti imáink eléneklésével ért véget, majd a jelenlevők az emlékezés virágait helyezték el a Petőfi-plakett alatt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. július 25., 9:09
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Gratulálok. Felemelő érzés volt látni és hallani ezt. Milyen szép is lenne, ha többször lobogna a magyar zászló az épületek falain!

 • User
  Dátum: 2019. július 25., 15:42
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Köszönöm Bartos Lòrànt megtisztelõ fènykèpèt, amivel èpp a lànyom fotòjàval közli a szerda dèlutàni Hozz egy szàl viràgot Petõfinek megemlèkezèst!
  Köszönet a szervezõknek!