Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felújítják a gépparkot

Felújítják a gépparkot Kovászna megye

A megyében első helyen áll Kézdivásárhely a szelektíven begyűjtött hulladék terén, a lakosság egyre környezettudatosabb. Félévet értékeltünk a kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. igazgatójával, aki a géppark bővítéséről is beszámolt.

Egy seprűs és egy kukásautóval gazdagodott a szemétgazdálkodással foglalkozó, önkormányzati tulajdonban levő cég gépparkja. Zonda Balázs igazgatótól megtudtuk: az az elképzelésük, hogy apránként újakra cserélik a járműveiket, így már tavaly vásároltak egy új szemeteskocsit, most ismét egy újat szereztek be. A seprőautóra nagy szükség volt, a régi nem takarított rendesen, így Zonda reméli, hogy a város kb. 40 km-es, autóval takarítható útjain észrevevődik majd a nemcsak takarításra, hanem akár vízpermetezésre is fogható gép jelenléte. Ennek köszönhetően a kézi erővel való takarítást olyan helyekre tudják koncentrálni, amelyeket gépekkel nem lehet megközelíteni – mondta az igazgató, aki szerint a beruházási tervüket a két géppel 84 százalékra tudták feltornázni. „Rengeteg eső lett, a fű is kezdett felnőni, a járdák takarítására is nagyobb odafigyelésre van szükség. A seprőautó 770 ezer lej volt ÁFA nélkül (a szemétszállító 447 ezer lej volt ÁFA nélkül), két oldalkefével rendelkezik, az egyirányú utcákban könnyebb ezáltal a takarítás. Van egy olyan rendszere is, amivel a faleveleket tudjuk összegyűjteni, ezen kívül 3000 liter vizet tud szállítani, kánikula esetén az utat locsolni is tudjuk” – tájékoztatott Zonda, aki szerint kaptak ajánlatot használt járművekre is, de inkább újakban gondolkodnak, mert a régieknek költségesebb a fenntartásuk, gyakrabban romlanak el.

Hirdetés
Hirdetés

Az igazgató elégedett a szemétbegyűjtéssel, bár úgy véli, van még javítanivaló. 2015-ben a vállalathoz 81,6 tonna szelektív hulladék érkezett be, míg idén, az év első hónapjában 287,3 tonnánál tartanak. Tavaly egész évben 200 tonnával csökkent a lerakóba kerülő hulladék mennyisége, míg idén már 740 tonnánál tartanak. Jól néz ki a komposztálható hulladék súlya is, hiszen idén már 700 tonnánál tartanak, míg tavaly 64 tonnát mértek. „A városok között Kézdivásárhely az első helyen van a megyében, júniusban 29,77%-os újrahasznosíthatási aránnyal számoltunk, a legjobb idén májusban volt, 33,75%. Ehhez hozzájárult az iskolások számára kiírt verseny is. A cél a törvény által is előírt 40 százalék, ami elég nagy kihívás. Azt remélem, hogy a 35%-ot el tudjuk érni. Igaz vannak kirívó napok is, például július 22-én 45 százalékot értünk el, de ez nagyon ritka” – summázott a cég vezetője.

Megtudtuk: a kisebb szemeteseket a hétvégeken cserélik, általában kettőt-hármat összetörnek a tesztoszteron-túltengésben szenvedők. A kukákat a városgazdálkodás vásárolja, legutóbb is 15 érkezett, darabja 240 lej!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük