Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Vaddisznók terjesztik

Tegnap dr. Sikó-Barabási Sándor háromszéki főállatorvos többek között arról is tájékoztatta a Kovászna megyei prefektust, hogy bár vidékünkön egyelőre nincsenek gondok, ám a környező megyékben napról napra nő a sertéspestises fertőzések száma, így továbbra is szükséges a fokozott elővigyázatosság.

Dr. Sikó lapunk érdeklődésére elmondta, a környező (főként Buzău és Vrancea) megyékben – leginkább ezek déli részén – egyre több sertéspestis-fertőzést azonosítanak.

– A hozzánk közeli térségekben leginkább a vaddisznóállományban gyakori a fertőzés, viszont Teleorman, Dolj megyékben robbanásszerűen, napról napra nő a fertőzések száma a házi disznóknál is – avatott be a részletekbe a szakember.

Hirdetés
Hirdetés

Az elmondottak tükrében hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is számítanak a háromszéki gazdák felelősségteljes viselkedésére, a bellérekkel szembeni elővigyázatosságára.

– Nagyon kell vigyázni arra, hogy disznók ne legyenek az esztenákon, erdőszélen, erdők közelében, a kilőtt vaddisznókból pedig mintát kell behozni. A döglött vaddisznók felkutatása is fontos lenne. Háromszéken nagyon nehezen akadunk elpusztult vaddisznókra. Hogy erre a jelenségre a medvék-e a magyarázat, vagy a jelentős erdős terület, amit nehezebb átfésülni, még nem tudjuk. Mi abban reménykedünk, hogy azért nem találunk elpusztult vaddisznókat, mert ezek nem hullnak el.

 

Természetesen a bellérekre is oda kell figyelni, mert veszélyt jelenthetnek Háromszék számára, ha a fertőzött megyékből hoznak be jószágokat hozzánk – hangsúlyozta.

A megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság munkatársai hetente 2 alkalommal, számos kritikus pontnál ellenőrzik, hogy ne „tévedjenek” feketézők Háromszékre, ezen kívül a megyei rendőrség egyenruhásai is azonnal riasztanak, ha a forgalmi ellenőrzések során idevágó törvénysértést észlelnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások