Felhívás!

Teszt nélkül pozitív eredmény?

Tesztelés nélkül is pozitív koronavírus-eredmény „jött ki” bizonyos személyeknek Háromszéken, akik így nem tudtak elutaz­ni nyaralni – ilyen hírek kaptak szárnyra az elmúlt napokban. A történések valódiságáról a labort is megkérdeztük.

A közösségi médiában jelentek meg olyan állítások, miszerint Sepsiszentgyörgyön is megtörtént olyan eset, amikor családtagok koronavírus-tesztre kértek időpontot, viszont a mintavétel előtt már arról értesítették őket, hogy a tesztjük pozitív, így nem utazhattak el nyaralni. Hogy ez pontosan kikkel történt meg, nem tudni, viszont „mindenki ismer valakit”, akivel ez megesett.
Az ügyben megkérdeztük Fejér Szilárdot, a teszteléseket végző Pro Vitam klinika vezetőjét, vegyészkutatót, aki hallotta ezeket a híreszteléseket, de konkrét személyről ő sem tud, aki ezt tanúsítaná.

– Azt tudni kell, hogy a Pro Vitam klinikánál én hívom fel személyesen telefonon az érintetteket, azokat, akiknek pozitív lett a tesztje, és még egyszer sem történt meg, hogy azt mondták volna, nem vették le tőlük a mintát – mondta.

Kiderült, sokan keresik fel a labort utazás miatt, a tesztelések mintegy kétharmada külföldi út miatt történik. Aki el szeretné végeztetni a koronavírus-tesztet, egy-két nappal előtte kérhet időpontot, nincs zsúfoltság, a kapacitás megbírna kétszer ennyi igénylést is – tette hozzá a kutató. Egy teszt ára 350 lej, de kettőt kell elvégeztetni, a PCR módszerrel végzett teszt révén a diagnosztikai kit egyszerre három génszekvencia jelenlétét keresi a mintában, így csökkentve az esetleges fals negatív eredmények lehetőségét. Ha netán valaki tüneteket „produkálna”, hogy ingyen teszteljék, a laborvezető elmondta: fölösleges ezzel próbálkozni, hiszen a kórházban ingyen tesztelik, viszont a két teszt között több idő is eltelhet, ami miatt eshet az utazás. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 14., 14:56
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Semmi garancia nincs, hogy a tesztek megbízhatóak. A kolozsvári CFR focicsapatnál kB. 24 teszt volt egyik nap pozitív, s másnap negatív. A teszteket a Regina Mariaban végezték, s nem egy szentgyörgyi magánklinikacskában. Nekünk személyesen mondták Brassóban pár évvel ezelőtt, amikor egy tesztet újra csináltattak, hogy a Provitamnál végzett analízisekre “n-as da 2 bani”, s valóban más eredmény jött ki ott. Hogy megnyugodjunk, egy harmadik helyen is elvégeztettük, s az is a brassói eredményeket igazolta. Ezek után nektek nincs bizalma az ott végzett koronatesztekben sem.

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 14., 23:39
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Reclama mascata, ketszer annyi tesztet is eltudnanak vegezni, ha a nagyerdemu igenyt tartana ra, allitja a kutato. Valamint s…nyalas a javabol, miert kell tobbszor is kihangsulyozni hogy kutato az uriember, nem a vakcinat talalta fel, idopontot egyeztet es felhivja az erintetteket.

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 16., 19:16
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Ha beteg vagy, ingyen elvégzik. Ha nyaralni akarsz, az a te dolgod. Nem a biztosítót akarom védeni, mert sajnos legtöbbször betegség esetén is kénytelen vagy fizetni a laborvizsgálatokat, de a nyaralás tényleg nem a biztosítóra tartozik.

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 17., 9:39
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hargita megyében is megtörtént. Visszamondták az időpontot a tesztelésnél, mert a nyaralásról lettetek és mégis kaptak pozitív eredményről értesítést. Valami tényleg bűzlik..
  Amiről még szó volt a hozzászólásoknál: valóban bosszantó, hogy analíziseket elvégeztetni vágyó pácienseknek sokszor tanácsolják, hogy ne az A…., vagy a Pr…. laborok hoz menjenek, hanem a Me…, vagy a csak pénzzel megfizethető Bi-hoz. Szentgyörgyiek megértik, melyekről van szó. Ha nem megbízhatóak az eredmények az első kettőnél akkor még miért működnek? Nem a komaasszony ajánlja, hanem az orvosok. Csak úgy megsúgják, sejtelmesen, hogy menjek a jókhoz. Csak oda nehezebb elérni az ingyenes szolgáltatásokat. S akkor megfizessük. Mert adok valamennyi pénzt, csak jól legyenek az eredményeim meghatározva. És közben morgok, hogy minek is fizetem azt a rengeteg egészségügyi biztosítást?!

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 17., 21:13
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Hogy az emberek mennyire naivak… A dragalatos orvosok nem ingyen sugjak amit sugnak, hiszen százalékot kapnak. Ebben a világban senki nem súg ingyen semmit 🙂 de hallgassanak csak nyugodtan a sugdolozasokra, az az orvos annyit is er.