Felhívás!

Korszerűsítik a közvilágítást

Korszerűsítik a közvilágítást Kovászna megye

Igyekszik ezután egy témát bővebben kifejteni, mert azt tapasztalta, hogy ha túl sok információt mond el egyszerre, ez „nem megy át” az állampolgárokhoz – mondta tegnapi sajtóértekezletének kezdetén Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere a közvilágítás modernizálását kívánta elsőként bemutatni.

Az elmúlt 12 évben 84 utcában újították fel a közvilágítást, ez 1831 új lámpaoszlopot jelent, a látványt rondító légkábel-rengeteg pedig a föld alá került. A belvárosba dekoratív kovácsoltvas oszlopokat, a lakónegyedekbe korszerű villanyoszlopokat telepítettek – mondta el Antal Árpád.

– Nagy előny, hogy ezek az oszlopok nem csak szépek és hatékonyak, amelyek akár 40 százalékkal is csökkentik a költségeket, hanem ezek az önkormányzat tulajdonában vannak, így megszűnik az évtizedes háború az önkormányzat és az áramelosztó vállalat között – magyarázta a polgármester.

Az elöljáró hozzátette: „szerencsésnek érzi magát”, hogy jó viszonyt alakított ki az Electrica helyi képviselőivel, hiszen a vállalat „egy kemény állam az államon belül”, amellyel szemben „nem egyszerű” vitát nyerni. Ezen együttműködés következménye az, hogy a vállalat saját költségén mindenünnen eltávolította régi oszlopait, legutóbb például a Kós Károly utca végén, ezért álltak le időlegesen a munkálatok.

2020-ban új karbantartási szerződés lépett érvénybe, amelynek értelmében a még fel nem újított utcákban összesen 427 lámpatestet cseréltek le, köztük 98-at, illetve 108-at Kilyénben és Szotyorban. Elhangzott, a 0751.586.462-es telefonszámon bárki jelezheti, ha valahol azt tapasztalja, hogy meghibásodott a közvilágítás, a 0800.800.767-es zöldszámon pedig közbiztonsággal kapcsolatos bejelentéseket lehet tenni. A közvilágítás további korszerűsítésére folyamatban van egy egymillió lejes pályázat a környezetvédelmi minisztériumnál.
Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: a napelem-park működik, a város zöld energiát állít elő, és ez jó, még akkor is, ha ebből nincs annyi haszna, mint eredetileg tervezték. A megtermelt áramból ugyanis nem lehet egy az egybe kompenzálni a városi fogyasztást (korábban ezt lehetővé tette a törvény), hanem ezt alapáron el kell adni az államnak, a felhasznált energiát pedig adóval, illetékkel és áfával együtt (ez az ár nagyjából felét teszi ki) meg kell vásárolni az áramelosztó vállalattól.

A polgármester július végén tartott egyeztetést a megyei, a városi és a helyi rendőrség képviselőivel (ezentúl ezekre havonta kerül sor), amely során kifejtette: ha már nem „adják vissza” a helyi rendőrséget az önkormányzatnak (a szükségállapot bevezetésekor a helyi rendőrséget az állami rendőrség alárendeltségébe utalták), akkor vegyék át ennek feladatait is. Ezek közé sorolta a fizetéses parkolás ellenőrzését, az elhagyott autók közterületről való eltávolítását, a törvénytelen építkezések feltérképezését, a kóbor lovak, kóbor kutyák befogását, a kukák körüli felfordulás megelőzését, a szekerek közlekedésének felügyelését.

– Amíg rend van, addig nem tűnik fel, hogy a szekér nem megy át a központon, most viszont azt látjuk, hogy egyesek az Erzsébet parkba is behajtanak szekérrel. Ilyenkor érezzük, hogy milyen fontos a helyi rendőrség – mondta Antal Árpád. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 14., 11:22
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Milyen okos kezd lenni kedves polgarmester ur! Lehet forditva is, nem csinalt annyit hogy ket percig tudna beszelni rola. Valasztasi ev van es eleg lenezo az allampolgarokal szemben.

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 15., 16:41
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Lassabban …lassaban porgarmester elvtars !! A kozvilagitasrol maris elkalandozott a helyi meg nem helyi rendorsegig , kobor lovak es kutyakikg , kukakig es a szekeres , biztos szavazokig. Szegeny ujsagirok nem gyozik majd tovabbitani az informaciok sokasagat a gyagyas polgarok szamara…..Amugy eladni az aramot majd felaron visszavasarolni , csuda jo uzlet. Legalabb a befektetes megterult mar? Vigyazni kellett volna allam bacsival mert o abbol el , hogy hasznot huz mindenbol amiert egy szalmaszalat sem tett arrebb.