Felhívás!

Tervezni, pályázni kell

A kézdi-orbaiszéki polgármesterek Gelencén megtartott találkozóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke arra hívta fel a településvezetők figyelmét, hogy több helyen van és lesz lehetőségük pályázni, így jó, ha készenlétben állnak.

Tamás Sándor elmondta, továbbra is zajlik az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) egyes és kettős fázisa, a lehetséges finanszírozásokról a megyevezető Cseke Attila vidékfejlesztési miniszterrel egyeztetett.

„A miniszter közbenjárására gyorsan folyósították az elmaradt támogatásokat azon települések számára, amelyek múlt év október 31-ig letették a szükséges dokumentációkat. Amit még beszéltünk, hogy ő az idei évben szeretné elindítani a program 3-as fejezetét, ez attól függ, sikerül-e pontot tenni a PNDL első részére. Mint minden, ami Bukarestben zajlik, ez is bizonytalan, de én javaslom, hogy készüljenek rá.” – közölte.

A másik fontos dolog az, hogy az Országos Befektetési Ügynökségnél (CNI) tavaly úgymond nagyon kinyitották a kaput, ott is érdemes lesz pályázni, mert tudomása szerint nyolcmillió euróig még kormányhatározat sem kell, csak miniszteri rendelet. „Persze már sok a pályázat, nagy érdekek mozdultak meg, de továbbra is az a véleményem, hogy más pénzéből kell a településeket fejleszteni, így a kormányéból” – magyarázta az elnök, arra is kitérvén, hogy idén valamikor elindul az európai uniós pályázási ciklus, és arra is rá kell „startolni”, az európai ügyeket koordináló minisztériumban Hegedüs Csilla államtitkárként tudja segíteni a települések vezetőit.

A megyei önkormányzat vezetője az általuk finanszírozott programokra is felhívta az elöljárók figyelmét, hiszen továbbra is él a kulturális intézmények rehabilitálására szóló kiírásuk, de más projektek is vannak, amiket támogatni tudnak. Az elnök hangsúlyozta: 5-10 éves távlatokban kell gondolkodni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.