Felhívás!

Rendben zajlik az oltáskampány

Rendben zajlik az oltáskampány Kovászna megye

Rend, tisztaság, tág tér várja azokat, akik a Dália utcai, mindezidáig egyetlen sepsiszentgyörgyi oltásközpontban jelentkeznek, hogy megkapják a koronavírus elleni oltást. Egyelőre a 65 év felettiek, a krónikus betegek, illetve a kulcsfontosságú területeken dolgozó személyek oltása zajlik. A folyamatban eddig nem volt fennakadás, egyetlen mellékhatást sem regisztráltak.

A tömbház földszintjét teljes egészében elfoglalja az oltóközpont. Tágas váróterem áll rendelkezésre, bár ez többnyire üres, mert az oltásnál sikeresen tartják az időpontokat, így várni gyakorlatilag nem kell. A jelentkező innen a szűrőterembe kerül, ahol saját felelősségre kitölt egy nyilatkozatot, amelyben egyebek mellett felsorolja az utóbbi időszak kórtörténetét, hogy milyen oltásokat kapott, milyen gyógyszereket szedett. Vélhetően nem az oltóközpont hibája az, hogy ez a kétoldalas formanyomtatvány kizárólag román nyelven áll rendelkezésre, és emiatt – de nem csak – adódhatnak bonyodalmak.

– A legegyszerűbb és legcélravezetőbb az lenne, ha az idős emberek elhoznának magukkal egy egészségügyi könyvet, ha még van és napirenden van, egy kórházi kibocsátót, ha volt mostanában, vagy legalább az általuk rendszeresen szedett gyógyszerek listáját – mondja – dr. Bíró Éva, a központ vezetője. Hozzátette: sok esetben nem egyszerű kideríteni, hogy szenved-e olyan betegségben az oltásra jelentkező, ami esetleg ellenjavallttá tenné a vakcinát – itt elsősorban allergia, vérzékenység jön szóba. Ilyen esetben a részletekért a családorvoshoz vagy szakorvoshoz fordulnak telefonon, mert a nyilatkozat ugyan a jelentkezőre hárítaná az esetleges hibát, de nem a felelősség elhárítása a cél, hanem az, hogy „senkinek semmi baja ne legyen”.

Egy neve elhallgatását kérő idős hölgy azt mondja: „egyáltalán nem félt” eljönni az oltásra, és abban reménykedik, ha elegen jelentkeznek, és visszaszorul a járvány, végre „kiszabadulhatnak otthonról”, mert már igencsak megunták ezt a „járványos házi őrizetet”.

Miután átnézték a nyilatkozatot és leellenőrizték, hogy a jelentkező előjegyezve van (az idősek és a krónikus betegek maguk jelentkezhetnek a vaccinare-covid.gov.ro platformon, vagy a háziorvos előjegyezheti őket, a kulcsfontosságú területen dolgozókat, ezek közül legtöbben a pedagógusok vannak, általában a munkahelyük írja elő), az oltóterembe terelik. Itt két asszisztensnő adja az oltást, akik – sajnos nem mindennapi jelenség manapság – tudnak mosolyogni és kedvesen beszélni az idős emberekkel.

Az oltóanyag a Pfizer BioNTech vakcinája, a szúrás annyira fáj, mint minden egyéb felkarba adott injekció. Ezt követően, a nagy alapterületű terem másik részén, egymástól távol tett székeken, 15 percig megfigyelés alatt tartják azokat, akik megkapták az oltást. Ez idáig nem fordult elő, hogy valakinél komolyabb mellékhatás lépett volna fel. Dr. Bíró elmondta: ritka esetben levertség, enyhe láz jelentkezhet, ez esetben egy Paracetamol segíthet. Az oltásról román és angol nyelvű oltási igazolást adnak.

A Dália utcai központban napi hatvan személyt oltanak be. A mínusz 80 Celsius-fokon tartott vakcinát Brassóból kapják, saját hűtőjükben négy napig őrizhetik. Eddig egyetlen dózis sem romlott el, vagy kellett visszaküldeni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.