Felhívás!

Természetre és mozgásra éheznek

Természetre és mozgásra éheznek Kovászna megye

„2019-et a diákok évének akarjuk meghirdetni, és az a célunk, hogy ösztönözzük, támogassuk a középiskolásokat, fiatalokat arra, hogy (a város problémáira megoldást jelentő – szerk.) minél több, minél merészebb ötletet, gondolatot fogalmazzanak meg, mi pedig megpróbáljuk ezeket felkarolni és támogatni – mondta a kolozsvári Pont csoport által kezdeményezett Innovatory program indításakor Antal Árpád polgármester.

Nos, merész, nagy költségvetésű gondolatokban nem volt hiány a szerda délutáni gálán, de valóság közelibb elképzelésekről is hallhattunk. A Háromszék együttes stúdiójában hat középiskolából érkezett diákcsapatok három percben mutatták be terveiket. Ami a gondokat illeti, hangsúlyosan annak értékelték a városi kerékpárút-hálózat hiányát, a forgalmi dugókat és a környezetszennyezést, kevesellték a fiatalok szórakozási lehetőségeit is.

A Bethlen Gábor Alap támogatásával futó Innovatory programot Sepsiszentgyörgyön februárban a kolozsvári Pont csoport kezdeményezte egy kolozsvári „előfutamot” követően. Még mindig tesztüzem-módban működik, mondta Farkas András a tegnapi gála felvezetőjében, és azért pont nálunk, mert a megyeszékhely vezetősége nyitott volt a partnerségre.

A módszertan szerint először az önkéntesen jelentkező tanárokkal ismertették meg a Design Thinking, az üzleti életben is népszerű kreatív problémamegoldó módszert, azok pedig a maguk során a diákcsapatokat tanították meg kritikus gondolkodásra, valamint egymásra és a problémákra való odafigyelésre. A megoldási javaslatokat a diákok dolgozták ki, és a megadott rövid idő alatt vetítéssel megtámogatva mutathatták be a zsűrinek, amely Antal Árpád polgármesterből, Kiss Jenő főtanfelügyelőből, Rácz Attila informatikus vállalkozóból és Balázsi Pál Ágnes, a Pont csoport ügyvezető igazgatójából tevődött össze.

Tizennégy csapat volt jelen a Háromszék táncstúdióban, amelyek a Berde Áron Szakközépiskolából, a Mihai Viteazul Kollégiumból, a Puskás Tivadar Szakközépiskolából és a Mikes Kelemen Elméleti Líceumból érkeztek. A prezentációk közel fele a városbeli zavartalan kerékpározásra kívánt lehetőséget teremteni. Egyik csapat ezt egy 60 hektáros szabadidőközpontba beékelve képzelte el, másik a városban elhelyezett biciklikölcsönzőkkel megtámogatva, teke- és golfpályákkal kiegészítve, mert nemcsak a környezetbarát közlekedést szeretnék megvalósulva látni, hanem a szórakozási lehetőségeket is bővítenék a tinik. Ezért képzeltek el a kihasználatlanul álló volt Bodok szállodában is minden szinten más típusú (kézműves, sportos, táncos stb.) szórakozást kínáló, csak a fiatalokért létező szórakoztató létesítményt. Mások a 4-es kilométer környékén látnának szívesen egy kisebb kempinget, vagy fákat ültetnének az utcák melletti kihasználatlan helyekre. Végül a legnépszerűbb elképzelést a berdés diákokból álló, de a Puskás Tivadar iskola tanárai (Mátyás Erzsébet, Liliana Constantinescu) által mentorált Green Town csapat vázolta: a klímaváltozásra és légszennyezésre felelő zöldtetős tömbházakat képzeltek el városunkban. Pontszáma alapján második helyre került az emeletes parkolóházat tervező Parking lots (vegyes Berde–Puskás-csapat), amely a járdán parkoló autókra, az örökös parkolóhely-hiányra jelentene megoldást. Harmadik lett a szemétszedő akciót szükségesnek látó Mihai Viteazul Kollégium Inno 1 csapata. Az első hat helyezett 600 lejes jutalmat is kapott, ezen azonban osztozniuk kellett az azonos pontszámot elérő 4–5., 6–7 csapatoknak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.