Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Terjeszkedne a kóbor állatok civil megmentője

Terjeszkedne a kóbor állatok civil megmentője Kovászna megye

Szervezeti háttér nélkül segít a bajba jutott, kóbor állatokon a háromszéki Igyártó Nándor, akinek legfőbb célja, hogy Sepsiszentgyörgy után más településeken is minél nagyobb számban váljon elérhetővé az ingyenes ivartalanítás a macskák és kutyák számára.

Hirdetés
Hirdetés

Egyesületi háttér nélkül, civilként kezdett állatmentői tevékenységbe Igyártó Nándor gidófalvi fiatalember, aki az elmúlt négy évben számos kiszolgáltatott, embertelen körülmények közt magára hagyott kutyának – és más állatnak – oldotta meg az egészségügyi ellátását, ivartalanítását, ideiglenes, valamint végleges elhelyezését. Többéves munkája során sikerült elérhetővé tennie a kutyák és macskák ingyenes ivartalanítását Sepsiszentgyörgyön, ahová a környező települések házi kedvenceit is fogadják.

Az állatmentés a gidófalvi fiatal esetében néhány évre nyúlik vissza, amikor önkéntesként csatlakozott az AMY Kóbor Kutyák Egyesületéhez. Mint mondta, ezzel párhuzamosan kezdődött el a mentési akció is.
„Ahogy elkezdtem önkénteskedni, úgy bukkantak fel az első kóbor állatok, amelyeken segítettem. Akkor még nem volt merszem hazavinni őket, a szüleim azonban mára már tudják, hogy bármi bekövetkezhet, legutóbb szinte egy juhot vittem haza” – mesélte viccesen Igyártó Nándor.

Az iskolai évek alatt merült fel benne a gondolat, hogy szívesen csatlakozna egy közösséghez: így talált végül rá a kutyás egyesületre, ahol – amellett, hogy rendszeresen takarított és besegített a teendőkben – a mentett kutyáknak is sikerült gazdát találni. Elmondása szerint itt tanulta meg a kutyatartás legalapvetőbb feltételeit, és hogy mit jelent, hogy a vizet, az élelmet és a takarítást mindennap biztosítani kell számukra.

Az egyesülettel való együttműködés során Nándor többször látogatott el óvodákba és iskolákba a menhelyi kutyákkal, hogy felhívja a gyermekek figyelmét a felelős állattartásra, és meggyőzze őket arról, hogy házi kedvencek vásárlása helyett inkább fogadjanak örökbe egy állatot. Mindeközben rengeteg esettel találkozott a környéken, több állatot sikerült megmenteni, de az örökbe adásuk akadozott, ezért két év után úgy döntött, hogy nem az egyesületen keresztül, hanem egyéni úton igyekszik megoldani a gazdátlan ebek helyzetét.

A csíkszeredai Pro Animalia Alapítvánnyal és a prázsmári Care for Dogs Egyesülettel való együttműködésnek köszönhetően a gidófalvi állatmentő idővel külföldi szervezetekkel is felvette a kapcsolatot, amelyek segítségével több kutyának sikerült Románián kívül gazdát találni.

„Az összeköttetésem úgy történik, hogy adott esetben az egyesületekhez viszek kutyákat, ők pedig továbbítják külföldre, de arra is van példa, hogy addig tartom magamnál az állatokat, amíg jelentkezik a külföldi egyesület, hogy a kutyának fotó és videó alapján került gazdi” – magyarázta Igyártó Nándor. Elmondta, a németországi székhelyű Bruno Pet Alapítvánnyal például jó partnerségi viszonyt ápol, a szervezet hozzájárulásával sikerült elérni ugyanis az ingyenes ivartalanítást Sepsiszentgyörgyön. Mint mondta, hosszú távú együttműködést lát velük, és folyamatban van már a saját egyesület létrehozása is, ezzel ugyanis több szempontból is megkönnyítené a jelenleg is zajló, mentési folyamatokat. <<

Oláh Eszter

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 2., 9:55
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Gratulálunk.Sok ilyen lelkes ember kellene,akkor talán szebb és jobb lenne a világ.Szurkolunk,hogy sikerüljön az álma és ezáltal a mentett állatok sorsa is jobb legyen.