Felhívás!

Tenyésztőket vizslattak

Tenyésztőket vizslattak Kovászna megye

Közel nyolcvan háromszéki állattenyésztő gazdaságot ellenőrzött a Kovászna megyei állategészségügyi igazgatóság az elmúlt hetekben, és többen működési engedély nélkül maradtak.

Megyénkben összesen 300 bejegyzett állattenyésztő gazdaságot tartanak számon, az ellenőrzések oka az egyre inkább terjedő afrikai sertéspestis. Kilenc gazdaságnál azonosítottak kirívó hiányosságokat: dokumentumok nélkül adták el a jószágokat, illetve levágták azokat, a sertéseket egyáltalán nem fül

számozták stb. Találtak koszos tejelő teheneket is, néhol az állatjóléti előírásokat sem teljesítették. A hiányosságokért az illetékesek 4 bírságot szabtak ki összesen 15 ezer lej értékben, 5 írásos figyelmeztetést állítottak ki, továbbá visszavonták 6 farm működési engedélyét. A háztáji gazdaságoknál Háromszéken körülbelül 35 ezer disznót tartanak nyilván a hatóságok. Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos hangsúlyozta, itt is a folyamatos ellenőrzésekkel azt próbálják megelőzni, hogy megyénkben újra felüsse fejét a sertéspestis, és aktív gócpont alakuljon ki.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 16., 18:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Kedves Ujsagirok!!Az utobbi idoben az Onok ujsagja heti rendszeresseggel kozol allategeszseguggyel kapcsolatos cikket es ez nagyon ertekelendo .Egyetlen eszrevetelem lenne csak, espedig az ,hogy ezek a cikkek kizarolag az allategeszsegugyi hatosag allaspontjat kozvetitik es egyetlen alkalommal sem szolaltattak meg a szakma velemenyet,problemait ,allaspotjat.Orszagosan az allatorvosi szakma tevekenyseget ,a magan allatorvosi szakmat az allatorvosi KAMARA szabalyozza a hatalyban levo torvenyek es szabalyok alapjan.Igy van ez a mi megyenkben is.Letezik mukodo allatorvosi kamara.A megyeben 38 korzeti allatorvos tevekenykedik ,ok a szakma” kozkatonai”,akik nap mint nap kapcsolatban allnak a haromszeki gazdakka es ezaltal a legjobban ismerik megyenk allategeszsegugyi helyzetet.Ezert nem artana legalabb egyszer oket is megszolaltatni.A Kovaszna megyei allatorvosi kamara barmikor rendelkezesukre all.{Elnezest az ekezetek hianya miatt}

  • User
   Dátum: 2019. december 19., 15:25
   ÉRTÉKELÉS: 0

   azt rohogom, hogy amig ide bepotyogtek a tisztes urak a panaszukat, addig egy kozlemenyt is kiadhattak volna a medianak, s mar le is lenne tudva, es legalabb latszna, hogy ok is dolgoznak valamit :-)))))))))))))) ennyit ezekrol is…..