Felhívás!

Településeink fejlődéséért dolgozunk

Településeink fejlődéséért dolgozunk Kovászna megye

A jelöltbemutató interjúban megvalósításai mellett merész tervekről is beszámolt Fejér László Ödön, az RMDSZ Kovászna megyei szenátorjelöltje. Ezeket szerettük volna bővebben kibontani.

– Tervei között szerepel, hogy már 2021-ben elindítják a minorita rendházban működő képző és átképző központot, a Kézdi Tejszövetkezet feldolgozó üzemét és egy metropoliszövezetről is beszélt. Ez mit takar?

– A minorita rendház munkálatai a terv szerint haladnak. Már kész van a belső terek rendezése, a fűtés is a helyén, az épület frontja megújult, most készül a vizesblokk. Tehát már csak néhány simítás van hátra az átadásig. Ez 2021-ben megtörténik, illetve elkezdheti munkáját a központ. Itt 16–25 év közötti, hátrányos helyzetű fiataloknak fogunk lehetőséget biztosítani a szakképzésre, illetve nekik segítünk elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Átképzésre is lesz lehetőség, ezáltal új szakmával térhetnek vissza a munkaerőpiacra, és segítjük az itthon való boldogulásukat is. A Kézdi Tejszövetkezet gyártósora, ha minden terv szerint megy, jövő év nyarára lesz kész, és jövő ilyenkor már az ott előállított és csomagolt termékeket is bemutathatjuk a közösségnek. Emellett egy országos értékesítő-hálózaton dolgozunk barcasági partnereinkkel, illetve egy olyan védjeggyel lesznek ellátva termékeink, amely országos és nemzetközi szinten is szavatolják a székely minőséget.

– Előző interjújában említette a metropoliszövezetet. A metropolisz szó hallatán nem föltétlen Kézdiszékre vagy egyáltalán Kovászna megyére gondol az ember. Részletezné ezt?

– A metropoliszövezet fejlesztési övezetként működik. Eddig fejlesztési övezetet Háromszéken csak a megyeközpont hozhatott létre, de az RMDSZ kezdeményezésére sikerült a jogszabályt úgy módosítani, hogy ilyeneket municípiumok is kialakíthassanak 30 km-es körzetben. Tehát Kézdivásárhely fejlesztési övezetéhez még Kovászna és az orbaiszéki települések is csatlakozhatnak. Illetve a fejlesztési övezetek is partnerséget köthetnek, ilyen együttműködést szeretnénk létrehozni Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy övezetei között.

– Miért jó ez nekünk?

– Elsősorban azért, mert ilyen fejlesztési övezetek segítik a környező településeket, hogy arányosan fejlődjenek a municípiumokkal, illetve sokkal könnyebben pályázhatnak állami és EU-s infrastrukturális beruházásokra, amelyek olykor népességszámhoz, illetve adminisztratív területekhez is vannak kötve. Egyszerűbb lesz kiépíteni a megfelelő gáz- és vízhálózatot, a községi vagy települések közötti utakat, együtt pályázhatunk közös turisztikai vagy kulturális programokra. Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy fejlesztési övezetei és a megyei tanács partnersége például segíthet abban, hogy a megyében gazdasági, szociális és turisztikai vonalon fejleszthessünk, illetve tudjunk kialakítani 300 km összefüggő kerékpárutat, amely érinti a megye turisztikai látványosságait.

– Mi ennek az első lépése?

– Az első lépést már megtettük. Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor már kidolgozta a Kézdiszék Fejlesztési Egyesület létrehozásáról szóló alapító-okirat tervezetét, illetve egy tanácshatározat-tervezetet. Az egyesülethez csatlakoznak majd a környező falvak, községek. Ezeket már be is mutattuk néhány polgármesternek, e-mail-ben is elküldtem, ahová nem értem el még személyesen, hogy tudják tanulmányozni, és várjuk a javaslataikat, kiegészítéseiket. Az elkövetkező időszakban személyesen is találkozunk, és átbeszéljük a polgármesterekkel ezt a lehetőséget, viszont az eddigi visszajelzések pozitívak. Mindenki a településeink fejlődéséért dolgozik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások