Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tarlótüzek okoztak fejtörést

Tarlótüzek okoztak fejtörést Kovászna megye

Az elmúlt héten három tarlótűz miatt riasztották a Kovászna megyei tűzoltókat, ennek apropóján a szakemberek az idevágó veszélyekre figyelmeztették a polgárokat. Érdeklődésünkre kiderült, pár törvény ezen a téren homlokegyenest „egymásnak megy”.

Hirdetés
Hirdetés

Egy hét alatt Székelyszáldoboson, Rétyen és Bibarcfalván is felelőtlenül, felügyelet nélkül hagyott tarlótűz miatt kellett terepre szállniuk az életmentőknek, de tavaly már olyanra is akadt példa, amikor egyetlen hétvégén 7, felügyelet nélkül hagyott, a közeli erdőre is veszélyt jelentő tarlótűz miatt érkeztek riasztások a 112-es sürgősségi hívószámra. Tolvaj Marius, a Kovászna megyei tűzoltóság szóvivője hangsúlyozta, a törvénytelen tarlóégetés ezer lejtől 25.000 lejig terjedő bírsággal is sújtható, ám további faggatózásunkra azt is megtudtuk, hogy az évek során megyénkben egyetlenegy idevágó pénzbírságot sem osztottak azok, akik megtehetnék.

A lapunk által felkeresett Dombora Lehel, Réty település polgármestere olyan incidensre is emlékezik, amikor közel húszhektárnyi területen harapództak el a lángok Szacsva környékén.
– A gazdák értsék meg végre, hogy a tarlóégetés törvényellenes: míg a tűzoltóság szerint ezt a folyamatot lehet engedélyeztetni, a másik oldalon a környezetvédelmi felügyelőség teljes mértékben tiltja, levegőszennyezésre hivatkozva. Mi éppen ezért egyáltalán nem bocsátunk ki idevágó engedélyeket – összegzett Dombora.

Tőle tudtuk meg, hogy a településeken volt ugyan tettenérés is, de általában ezek is egy gyenge figyelmeztetéssel zárultak – igaz, utána az illető már nem égette a tarlót. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 11., 12:34
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A szemétre van megoldás. A háztartási szemetet és a szelektív hulladékot elviszi a Tega. Időnként a lomtalanításból származót is. A lebomlót lehet komposztálni. Nem kell a szomszédokat felfüstölni !

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 11., 15:48
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A lustaság és büdös dögség ha nem volna,mert ugye a szalma nélkül könnyeb szántani, csak ezek a degeneraltak akik elégítik nem tudjak hogy a földbe kerülve lebomlik nitrogénre es egyeb hasznos tápanyagra amit majd egy következő növény felhasználhat, plusz lazitva a földet több vizet vesz fel,. Megvan oldva a szemét szállítás a megyében akkor mi francnak kell a mezőre meg erdőre vinni a sok nem lebomlo szemetet, kegyetlenül meg kell büntetni az ilyeneket, ideje példát statualni