Felhívás!

Tănase a Mikó homlokzatáról is leszedetné a magyar feliratot

Tănase a Mikó homlokzatáról is leszedetné a magyar feliratot Kovászna megye
A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének homlokzatáról is el szeretné tüntetni az intézmény nevét jelölő feliratot a magyarellenességéről ismert Dan Tănasă blogger által alapított és vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).
 
Amint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, pénteken kezdődik az a per, melynek a homlokzati Székely Mikó Kollégium felirat a tárgya.
 
„Ebben a kérdésben a rettenetesen rosszul értelmezett romániai jogszabályok is a mi oldalunkon állnak, hiszen régi fényképekkel, képeslapokkal tudjuk bizonyítani, hogy a műemlék épület homlokzatán már építésekor ott volt a Székely Mikó Kollégium felirat. Ezt a kommunisták eltávolították, majd az épület felújításakor került ismét elő” – mondta Antal Árpád. Hozzátette: a vonatkozó jogszabályok értelmében a műemlék épületek bizonyítható, eredeti állapotát kell visszaállítani. Ez történt a Székely Mikó Kollégium épülete esetében is, ahol az intézmény neve a homlokzat része.
 
Az iskola bejárata mellől múlt héten szintén az ADEC keresete nyomán kimondott jogerős bírósági ítélet következtében távolították el a „Református Székely Mikó Kollégium” feliratú plakettet. Hozzátette: ez a tábla is vissza fog kerülni a helyére, miután elkészítették a háromnyelvű változatát, mely immár az iskola alapítási évét is tartalmazni fogja.
 
A tanintézet diákjai az iskola ablakaiba kiragasztott óriás betűkkel írták ki az intézmény nevét magyarul, így tiltakozván az intézmény nevét érintő támadások ellen. Antal Árpád kijelentette: büszke a diákok tiltakozására.
 
(MTI)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. október 27., 7:23
    ÉRTÉKELÉS: 2

    dan tanasze jobban tenne ha vasuton kozlekedo vonatokot, vagonokot nezegetne amik a brassoi allomasrol indulnak, szegyen s gyalazat, mocsok, kosz, van amit lasson!