Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Támogatás autóvásárlásra

Támogatás autóvásárlásra Kovászna megye

A Környezetvédelmi Alap (AFM) idén is meghirdette a Roncsautó és a Roncsautó Plusz programokat, melyek célja a hazai gépjárműpark fiatalítása, ezáltal pedig a környezetszennyezés mértékének visszaszorítása. Lapunk az igényelhető támogatásokról, a részvételi feltételekről és a szükséges iratokról érdeklődött.

Hirdetés
Hirdetés

A z előző évekhez képest a módszer nem változott: a résztvevők régi járgányukért idén is értékjegyet kapnak, amelyet egy újabb és kevésbé szennyező gépkocsi vásárlására használhatnak fel. A klasszikus Roncsautó-program keretében egy leadott jármű után 6.000 lejes támogatás jár, két leadott jármű esetén 9.000 lejre nő ez az összeg. Azért, hogy ösztönözzék a 15 évesnél régebbi és legfeljebb Euro 3-as besorolású autók kivonását a forgalomból, a már említett 6000 lej értékű megsemmisítési díjat 1500 lejes ökobónusszal is kiegészítik. Ezek alapján egy leadott gépkocsiért 7500 lej értékű támogatás jár a kedvezményezettnek, két öreg járgány leadása után az összeg 12000 lejre nő.

A Roncsautó Plusz program keretében egy teljesen elektromos gépjármű vásárlását 45.000 lejjel támogatja az állam, két leadott gépkocsi után ez az összeg 48.000 lej. Ha a bezúzott gépjármű 15 évesnél öregebb és legfeljebb Euro 3-as besorolású, akkor, akárcsak a klasszikus roncsprogramban, itt is jár az 1500 lej értékű régiségi ökobónusz. Újításnak számít, hogy idén azok is részesülhetnek támogatásban, akik a régi autó bezúzása után nem szándékoznak újat vásárolni, ők régi gépkocsijukért 1200 lejt kapnak cserébe.

A korábbi évekhez képest valamelyest a részvételi eljárást is egyszerűsítették. A magánszemélyek a gépkocsiforgalmazókon keresztül iratkozhatnak fel a roncsautó-programok valamelyikére. A gépkocsiforgalmazó munkatársa az úgynevezett PSIPAN rendszerbe bevezeti a kedvezményezett, vagyis a jövendőbeli vásárló nevét, ha az egy másik személy, akkor a roncsautó tulajdonosának nevét is, illetve a bezúzandó autó/autók adatait. Mindehhez a következő dokumentumok szükségesek: a kedvezményezett személy, illetve a roncsautó tulajdonosának személyi igazolványa és annak másolata, a használt gépkocsi törzskönyve, forgalmi engedélye és ezek másolatai, valamint a polgármesteri hivatal által kibocsátott bizonylat, amely igazolja, hogy sem a jövendőbeli vásárlónak, sem pedig a roncs tulajdonosának nincs tartozása.

Amennyiben a bukaresti szakhatóság a támogatási kérelmet elfogadja, következhet a használt gépkocsi bezúzatása. Ez kizárólag meghatalmazott roncstelepen történhet, Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi REMAT székhelyén, melynek címe Építők utca 13. szám. Olyan 6 évnél régebbi, a romániai forgalomba 2016. december 31. előtt beíratott roncsokat lehet leadni, melyek rendelkeznek az alapvető alkatrészekkel: karosszéria, motor, kerekek stb. A bezúzást igazoló bizonylat és a forgalmi engedély eredeti példánya alapján a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) kibocsátja azt az iratot, amely igazolja a régi jármű törlését a nyilvántartásból. Mindezek után következhet az új jármű megvásárlása és átvétele. A roncsautó program jelenleg nem érhető el, a következő pályázati szakasz szeptember 30-án kezdődik. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások