Felhívás!

Támadás Sugásfürdő közelében

Támadás Sugásfürdő közelében Kovászna megye

Szombaton délután egy 50 éves férfit támadott és marcangolt meg a medve Sugásfürdő felé. Az áldozatot előbb a megyei kórházba, majd Csíkszeredába szállították.

András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a mentősök azonnal a helyszínre siettek, a sürgősségre beszállított áldozat az első felmérések alapján feji, mellkasi, háti sérüléseket szerzett. Állapota stabil volt, és műtéti beavatkozásokon esett át, de mint azt Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke Facebook-bejegyzéséből megtudtuk, ezt követően az áldozatot a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították át, hogy a koponysérüléseket (fej-, homlok- és arccsonttörés) kezeljék. Ugyanis az állat többször beleharapott az áldozat koponyájába, a halántékcsont besüllyedt, és feltépte a szemüreget is. Borboly még annyit frissített tegnap, hogy a megyei kórház idegsebésze befejezte a műtétet az összeroncsolt koponyán.

Hivatalosan egyelőre meg nem erősített információink szerint az incidens nem az üdülőtelepen történt, hanem az erdőben, az áldozatot sportolás, szaladás közben támadta meg a medve. Tompa Ernő írta le szombaton egy sepsiszentgyörgyi futócsoport, a Fitness Tribe Facebook-oldalára, milyen állapotban volt a medvetámadás áldozata közvetlenül a támadás után: „Ma fél négy körül a Honvéd kúttól lefele jövet egy falfehér biciklissel találkoztunk. Csak annyit tudott mondani, hogy az úton lefele egy tetőtől talpig véres futóruhás, jó fizikumú, látásból ismerős fiatalember igyekezett a város felé. Utolértük. A fején karmolásnyomok, részlegesen skalpolás nyomai, a vállán harapásnyomok, tetőtől talpig véres futócucc rajta, ki tudja, hány sebből vérzett. Sokkos állapotban csak mondogatta: Nem vagyok jól, nem vagyok jól – aztán jött a mentő és elvitte. A látvány miatti sokk rám jobban hatott ma, mint amikor engem támadott meg a medve a tegnap este.”

A kommentárokból kiderült, hogy a véres futón CiucasX3 póló volt, jó minőségű futócipő, amiből a bejegyző arra következtet, hogy triatlonos edzett ott, nem andalgó turista, s a Tribe-osok azt is kiderítették a Strava-adatokból, hogy a Csaba-forrástól 500–700 méterre kaphatta el a mackó a sportembert. Ezt az információt egy futóhölgy is megerősítette, a sokkos állapotban lévő sportolót a Csaba-forrás közelében látták meg.

Nem véletlen, hogy ennyire felizgatta a szentgyörgyi futótársadalmat a medveügy, hiszen a maratoni, félmaratoni, terepfutó távokon, illetve triatlonban, sőt Ironman-számokban is kitűnő eredményeket felmutató sportolók csak a medvék közé mehetnek edzeni, ha nem akarják ízületeiket a betonon szétroncsolni: az Olt-menti gátra, ahol medve jár, hasonlóképpen kizárt a futóedzés szempontjából az Őrkő–Bíróné, ahol már kapott el edző maratonistát a medve, s eszerint lemondhatnak a Marinka-, Kölcze-puszták felé való kocogásról is. De főként az Erősoldal–Nádas töve–Szármány-puszta, Görgő környéke lett teljesen tabu annak, aki nem akarja, hogy meghántsa a medve. Székelyül így írják le azt az állapotot, amikor a vadállat ráharap az emberfia koponyájára, és agyaraival részlegesen vagy teljesen letépi a skalpját. Meghántja. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. június 28., 7:21
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Sajnos mar nincs is ahova kimenni a szabadba. Az Olt menti gaton se tanacsos setalni akkora a fu es a csipke surure nott se menni se latni nem lehet ez vajon kinek lenne a feladata ,hogy levagja es elheto terulet legyen , gondolom ezert valakik fizetest kapnak vagy nem . Szerintem nem csak a kozpontot kell nyalni meg a varos szelen is korbe kellene nezzni hisz is ott adofizetok laknak

 • User
  Dátum: 2021. június 28., 11:32
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Akormanytnemerdekli hogy nemletseben sekinleni migyegy csak medvetnemszabad kilőni kimondani is sok a medve mitakarnak mediglehetmegbirni ezt a félelmet egy embersemi csak medvelegyen vagy velük akarják kiirtani anepet és azalatokat mireszamitnak