Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tájékoztatni kell a nemzetközi közvéleményt

Tájékoztatni kell a nemzetközi közvéleményt a romániai magyarság helyzetéről, mert ennek megoldására nem mutatkozik kellő belföldi politikai akarat – állapította meg tegnapi sajtóértekezletén Kulcsár-Terza József. A Magyar Polgári Párt RMDSZ-színekben parlamenti képviselethez jutott Kovászna megyei elnöke támogatja azt a kezdeményezést, hogy iktassák törvénybe a gyulafehérvári nyilatkozat előírásait.

 Kulcsár-Terza emlékeztetett: az MPP évekkel ezelőtt indítványozta, hogy ne is csak egyszerű törvénybe, hanem az alkotmányba foglalják a gyulafehérvári dokumentumokat, ha már ez képezi a modern román állam alapját.

– Milyen állam az, amely nem veszi figyelembe saját alapító okiratát? – vetette fel Kulcsár-Terza József.

Hozzátette: 2014. december 1-re tüntetést akartak szervezni a nyilatkozat betartásáért, amit az RMDSZ kérésére végül 29-én tartottak meg, ám az RMDSZ mégsem vett részt rajta. Most az RMDSZ nyújtott be törvényjavaslatot ugyanerre, amit mindezek ellenére az MPP támogat – mondta el Kulcsár-Terza.

Hirdetés
Hirdetés

Az MPP elnöke közölte: levélben fordult az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország, Oroszország, Lengyelország nagykövetségéhez, tájékoztatta őket az elutasított autonómia-statútumról, és arra kérte őket, hogy diplomáciai úton szólítsák fel Romániát, hogy kezdje el a tárgyalásokat a székelység képviselőivel a területi autonómia-követelésekről.

 

Az olasz (Marco Giungi), az orosz (Valerij Kuzmin) nagykövettel már személyesen találkozott, és tárgyalt a német és az amerikai nagykövetségek politikai szakértőivel, Kai Henninggel és Darrin Kowitz-cal. A képviselő azt mondja: folytatja a diplomáciai hadviselést a székelység sorsának megismertetéséért.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük